Način pripreme
Mleveno meso začinite začinima - 3 prstohvata soli, 2 prstohvata bibera i 2 prstohvata kumina. Prezle potopite u malo vode i kada nabubre, dodajte ih u meso sa jednim jajetom. Umesite dobro i ostavite meso da odmori pola sata.
Ogulite krompir, naseckajte ga na kockice i prelijte vodom da ih voda prekrije. Dodajte 1 kašičicu vegete i kuvajte ih 20 minuta.
Ocedite krompir i lagano ih izgnječite. Dodajte jedno jaje i umešajte ga u krompir.
Ostala 3 jaja skuvajte za nadev.
U vatrostalnoj posudi za biskvit poređajte režnjeve slanine, koja je tanko nasečena, tako da se preklapaju po malo i da im krajevi vire izvan kalupa.
Na dno stavite polovinu mlevenog mesa, odozgo poređajte četvrtine kuvanih jaja. Posle stavite krompir i dobro ga rasporedite, a preko njih - krastavac nasečen na trake, kao i papriku i šargarepu. Na kraju završite sa preostalim mlevenim mesom i prebacite trake slanine preko svega formirajući rolat.
Stavite rolat da se peče na 200 stepeni oko 30-40 minuta.
Čim se zarumeni, izvadite rolat iz rerne i okrenite ga u drugu posudu.
Pospite ga kačkavaljem i vratite u rernu na kratko da se zapeče.