Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača sa pavlakom

Pogača sa pavlakom

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Pogača sa pavlakom
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Savršena pogača se pravi sa mnogo želje, spretnosti i ... pa i od pavlake"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • kvasac - 20 g
  • kisela pavlaka - 400 g
  • sveže mleko - 100 ml, toplo
  • ulje - 2 - 3 kašike
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 3 komada + 1 za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac sa šećerom u toplom mleku. Prosejte brašno, dodajte so i zajedno sa ostalim sastojcima umesite meko i elastično testo.

Ostavite da se odmori desetak minuta. Podelite testo na delove - 1 veći za rolat, jedan srednji za dno pogače i 5 malih loptica.

Veliku loptu razvucite u pravougaonu koru. Premažite je uljem i umotajte u čvrst rolat. Nasecite rolat na krugove debljine oko 1, 5 cm i poređajte ih uspravno na zidovima tepsije (pogledajte slike).

Centralnu loptu razvucite i stavite na dno tepsije. Premažite je uljem. Svaku malu lopticu razvucite u elipsu i premažite uljem. Umotajte u rolat i odsecite krajeve, tako da u sredini ostane oko 2 cm.

Umotajte krajeve (pogledajte sliku) i spojite ih. Poređajte ih u tepsiju kao cvet. Od preostalog testa napravite male ruže. Kada testo nadođe, premažite pogaču umućenim žumancem sa malo mleka i pecite na stepeni dok ne bude gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: