Način pripreme
Najpre pripremite kalup za tortu sa dnom koje se odvaja (26 cm). Na dno postavite papir za pečenje, a zidove premažite maslacem.
Oljuštite kruške. Svaku krušku presecite na pola. Pažljivo očistite semenke oštrim nožem.
Pomešajte u čaši konjak, ulje i jednu kašiku šećera. Ovom smesom poprskajte papir za pečenje.
U udubljenja gde je bilo seme kruške stavite badem i poklopite kruške na papir sa bademom na dnu. Poređajte ih po obodima kalupa, tako da im uža strana bude prema sredini, a šira prema zidu kalupa.
Za koru mikserom umutite maslac sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, posle toga i kisleo mleko u koje ste umešali prašak za pecivo.
Smanjite mikser na minimum, kada dodate brašno, koru od limuna i vanilu. Smesa je gušća nego za biskvit. Dodajte brusnicu i suvo grožđe i promešajte špatulom. Sipajte smesu preko krušaka i poravnite.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kolač se peče 40 minuta sa uključenim ventilatorom.
Kada je gotov i lagano prohlađen, kolač okrenite na odgovarajući tanjir.
Skinite prsten od kalupa i pažljivo uklonite papir za pečenje.
Ukrasite je kremom, koji ste promešali sa šećerom u prahu i lešnicima.