Način pripreme
Očistite ribu od iznutrica, skinite glave i repove, nasecite je na kolutove i dobro operite.
Prelijte hladnom vodom i ostavite je da stoji oko 3-4 sata. Za to vreme promenite vodu 2 do 3 puta i dolijte svežu.
Izvadite ribu u posudu, obilno je posolite i ostavite je da odstoji 24 sata. Ocedite ribu od slanog soka i prebacite u čistu posudu. Prelijte je obilno belim sirćetom i ostavite da odstoji 12 sati.
Operite kolutove ribe u cediljci i ostavite da se dobro ocede. Ugrejte ulje na vatri i ostavite ga da se ohladi.
Svako parče ribe potopite u ohlađeno ulje i poređajte komade u teglu, čvrsto jedan pored drugog. Između komada stavite po desetak zrna bibera, po 3-4 zrna pimenta i po 2 lista lovora. Možete staviti i po čen belog luka, presečen na pola.
Dopunite tegle preostalim uljem da nema vazduha. Tegle zatvorite poklopcima. Ne kuvaju se.
Stavite tegle u frižider. Nakon desetak dana marinirana riba je spremna za jelo.