Način pripreme
Rerna - 180 stepeni: Kalup za tortu 25 cm, pokriven papirom za pečenje
Jaja se podele na žumanca i belanca. Maslac se zajedno s čokoladom istopi na vodenoj pari. Ostavlja se malo na sobnoj temperaturi, da se ohladi i dodaju se jedno po jedno žumanca, kakao kroz cediljku, bademovo brašno, so i ekstrakt badema. Ne muti se mikserom, već špatulom. Muti se rukom dok se ne dobije glatka, sjajna smesa. Ostavlja se sa strane.
U posudu miksera ili ručnog miksera belanca se umute u penu, pažljivo se dodaje šećer iz nekoliko puta i muti se na velikoj brzini u sneg. Pažljivo se dodaje u čokoladnu smesu. Čokoladno testo se sipa u kalup za tortu.
Kruške se oljušte, očiste se kašičicom od sredine i oštrim nožem se iseku u lepezu, dok im se gornji uži deo ne seče. Stavljaju se na testo bez otvaranja lepeze. Peče se na 170-180 stepeni oko 35-40 minuta.
Ohladi se u kalupu i stavlja se u frižider na najmanje 2 sata da se stegne maslac. Posipa se šećerom i prahu i seče na trouglaste parčiće, dok svako parče treba da ima i parče kruške.
Beleška: u testu nema podizača i brašna. Brašno je zamenjeno u ovom receptu bademovim brašnom.
Sada kad sam probala ovaj slatkiš s kruškama mogu najmirnije da kažem da je izvrstan i zato sam ga zapisala u odeljak Specijalne prilike. Prvi put sam ga pravila za jutro uz kafu s prijateljima i veoma sam očarana ovim receptom. Testo veoma liči na Čokoladni sufle, ali je dobijena još jedna varijanta. Vlažno je i sa jakom aromom čokolade. Kruške, na moje iznenađenje, iako su pečene mekane su, ali hrskave. Definitivno ga preporučujem.
PS: Nakon 35-40 minuta ako se proverava čačkalicom, ona treba da ima zalepljene mrve testa i tako treba da bude. Ne treba da se peče više od naznačenog vremena! Kačim nekoliko slika da se vidi kako izgleda i iznutra, koliko liči na čokoladni sufle, iako je taman i teško ćete imati predstavu.