Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Pečeni jagnjeći but s krompirom na belom luku

Pečeni jagnjeći but s krompirom na belom luku

ZoriZori
Guru
8932865k
Pečeni jagnjeći but s krompirom na belom luku
Fotografije: Zori
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
135 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
8
"Prepoznaćete ga po aromi, po ukusu ćete ga zavoleti"

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but - 1 komad
  • maslac - 70 g
  • ulje - 2 kašike
  • beli luk - 4 - 5 većih glavica
  • krompir - 8 komada, krupniji, sveži
  • vino - 1 šolja, roze
  • voda - 1 šolja
  • so - 1 kašičica
  • nana - 2 kašičice, suva
  • beli luk - 2 kašičice
  • kurkuma - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • ruzmarin - 1 kašičica, suv
* merne jedinice

Način pripreme

Suvi začini (nana, ruzmarin, beli luk u prahu, biber, kurkuma i so) se samelju na sitno i pomešaju sa uljem. Dobijenom homogenom smesom se namaže jagnjeći but obilno sa svih strana. Ostavlja se da odstoji na hladnom bar 2-3 sata, u suštini što više - to bolje.

U posudu u kojoj ćemo peći jagnjeći but sipa se vino i voda, cele glavice belog luka se iseku na polovine, ne ljušte se i preko belog luka kao na nogice se stavi jagnjeći but. Preko buta se poređaju isečene tanke lente maslaca.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, na srednjoj rešetki i uključenom venitilatoru 15 minuta sa svake strane (tj. nakon prvih 15 minuta pažljivo ga okrenite i pecite još 15 minuta i sa druge strane), nakon čega se pečenje nastavlja još sat i 45 minuta na 180 stepeni.

Oko sat pre nego što izvadite jagnjetinu dodajte u posudu i sveži krompir - ceo, dobro opran i neoljušten.

Periodično tokom pečenja jagnjeći but se preliva, pomoću velike kašike, sosom koji se stvorio, a ako je neophodno doliva se dodatno još po jedna šolja vode i roze vina.

Jelo se servira vrelo, isečeno na porcije, garnirano sa krompirom isečenim po dužini i polovinama ukusnog pečenog belog luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: