Način pripreme
Malo zagrejte mleko, u njega izmrvite kvasac, stavite šećer i ostavite da se aktivira. Aktivirani kvasac dodajte u prosejano brašno sa svim namirnicama, a prašak za pecivo prehodno umešajte u kiselo mleko. Umesite meko testo, koje se ne lepi.
Razvucite testo u dugačak valjak i nasecite ga na 24 komada iste veličine. napravite male loptice veličine mandarine. Svaku loptu pritisnite dlanom i napravite male pogačice prečnika oko 8-10 cm.
Nije neophodno da dodajete još brašna ili maslaca, jer je testo već dovoljno masno.
Na svaku pogačicu stavite punjenje po vašoj želji. Umotajte pažljivo i okrenite da spoj bude na donjoj strani.
Možete staviti sir, kačkavalj ili masline bez koštica. poređajte pogačice u pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite umućenim žumancem i napravite šare uz pomoć viljuške. Pogačice (na turskom poača) ne treba ostavljati da narastu ponovo. Pecite ih odmah.
Peku se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pecite ih 15-20 minuta sa uključenim ventilatorom dok ne dobiju zlatnu boju. Prijatno mirišu, a najbolje su sa čašom jogurta ili kiselim mlekom.