Čokoladni kejk

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Glavni urednik
216706
Čokoladni kejk2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Ko je rekao magične reči - Čokoladni kejk"

Potrebni sastojci

  • čokolada - 200g
  • maslac - 200 g
  • kafa - 100 ml, jaka
  • šećer - 200 g
  • brašno - 280 g
  • kakao - 100 g
  • kiselo mleko - 100 g
  • jaja - 3 komada
  • soda - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • za glazuru
  • čokolada - 150 g
  • pavlaka - 3 kašike
  • maslac - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Istopite izlomljenu čokoladu sa maslacem i toplom jakom kafom u posudi na pari. Čim skinete masu sa vatre, promešajte sa šećerom. Mešajte dok se šećer ne istopi i dok se smesa ne ohladi.

Nakon toga počnite da dodajete jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje mikserom. Dodajte u porcijama prosejano brašno zajedno sa kakaom, sodom, praškom za pecivo i solju i između dodajte po kašiku kiselog mleka.

Sipajte smesu u nauljen i brašnom posut kalup i stavite da se peče oko 1 sat u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni. Ispečen čokoladni kejk ostavite ga da se ohladi i izvadite ga iz kalupa. Prelijte kolač čokoladnom glazurom.

Za glazuru stavite pavlaku i maslac da se zagreju i promešajte sve sa izlomljenom čokoladom. Po želji možete dodati malo šećera. Ovako pripremljenu glazuru prelijte preko ohlađenog kejka. Servirajte uz voće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: