Način pripreme
Istopite izlomljenu čokoladu sa maslacem i toplom jakom kafom u posudi na pari. Čim skinete masu sa vatre, promešajte sa šećerom. Mešajte dok se šećer ne istopi i dok se smesa ne ohladi.
Nakon toga počnite da dodajete jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje mikserom. Dodajte u porcijama prosejano brašno zajedno sa kakaom, sodom, praškom za pecivo i solju i između dodajte po kašiku kiselog mleka.
Sipajte smesu u nauljen i brašnom posut kalup i stavite da se peče oko 1 sat u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni. Ispečen čokoladni kejk ostavite ga da se ohladi i izvadite ga iz kalupa. Prelijte kolač čokoladnom glazurom.
Za glazuru stavite pavlaku i maslac da se zagreju i promešajte sve sa izlomljenom čokoladom. Po želji možete dodati malo šećera. Ovako pripremljenu glazuru prelijte preko ohlađenog kejka. Servirajte uz voće.