Način pripreme
Očistimo i operemo dobro patku iznutra i spolja. Posolimo je sa svih strana.
Pripremimo nadev na sledeći način: operemo pirinač, stavimo u šerpu s blago posoljenom vodom i kuvamo dok ne bude skoro gotov. Operemo ga u cediljki pod tekućom hladnom vodom.
Isečemo luk, džigericu, bubce i srce, dodamo pirinač, suvo grožđe, orahe i pomešamo sve sa uljem, prstohvatom čubra, malo bibera i soli po ukusu. Sve veoma dobro promešamo.
Punimo patku i ušijemo je, da pri pečenju ne izađe nadev. Pod kožu patke stavimo maslac, iseckan na male grudvice.
Kiseli kupus isečemo na parčiće i pomešamo s malo ulja i aleve paprike. Sipamo ga u posudu za pečenje i na njega stavomo punjenu patku. Dodamo i jednu čašu vode.
Pokrijemo posudu folijom i pritisnemo je tesno sa svih strana. Stavimo posudu u zagrejanu rernu da se peče na 200 stepeni. Kada je meso potpuno gotovo, sklanjamo foliju i ostavimo meso da se peče samo odozgo, da kožica patke postane zlatasta.
Servira se meso s malo nadeva i malo kiselog kupusa. Probajte nešto novo i nasladite se ukusom.
Prijatno!