Punjena patka na podvarku

IvailoIvailo
Šegrt
10356
Punjena patka na podvarku
Fotografije: Ivailo
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
10
"Mora da postoji neka magija u kombinaciji pirinča i kiselog kupusa, kad sve pernate životinje žele da upadnu u posudu s njima"

Potrebni sastojci

  • patka - 1 komad
  • pirinač - 1 šolja
  • voda - 3 šolje
  • kiseli kupus - 1 glavica
  • ulje - 1 šolja
  • luk - 2 glavice
  • iznutrica - džigerica, bubci i srce
  • maslac - 100 g
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika
  • pečurke - 200 g
  • orasi - 100 g
  • suvo grožđe - 100 g
  • voda - 1 šolja, za pečenje
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo i operemo dobro patku iznutra i spolja. Posolimo je sa svih strana.

Pripremimo nadev na sledeći način: operemo pirinač, stavimo u šerpu s blago posoljenom vodom i kuvamo dok ne bude skoro gotov. Operemo ga u cediljki pod tekućom hladnom vodom.

Isečemo luk, džigericu, bubce i srce, dodamo pirinač, suvo grožđe, orahe i pomešamo sve sa uljem, prstohvatom čubra, malo bibera i soli po ukusu. Sve veoma dobro promešamo.

Punimo patku i ušijemo je, da pri pečenju ne izađe nadev. Pod kožu patke stavimo maslac, iseckan na male grudvice.

Kiseli kupus isečemo na parčiće i pomešamo s malo ulja i aleve paprike. Sipamo ga u posudu za pečenje i na njega stavomo punjenu patku. Dodamo i jednu čašu vode.

Pokrijemo posudu folijom i pritisnemo je tesno sa svih strana. Stavimo posudu u zagrejanu rernu da se peče na 200 stepeni. Kada je meso potpuno gotovo, sklanjamo foliju i ostavimo meso da se peče samo odozgo, da kožica patke postane zlatasta.

Servira se meso s malo nadeva i malo kiselog kupusa. Probajte nešto novo i nasladite se ukusom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: