Punjena patka u kesi

ZoritsaZoritsa
Početnik
57054k8
Punjena patka u kesi
Fotografije: Zoritsa
1 / 15
24/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
200 min.
Ukupno
230 min.
Porcije
8
"Punite, stavljate u kesu i ... to je to, nakon toga jedete sa užitkom"

Potrebni sastojci

  • patka - 1 komad (oko 2.5 kg) + iznutrice
  • ulje - 6 supenih kašika
  • luk - 1 glavica luka
  • pečurke - 1 šolja, sitno iseckane
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • bulgur - 1 šoljica
  • morač - struk, sitno iseckan
  • peršun - 4 - 5 supenih kašika, sitno iseckan
  • korijander - 2 prstohvata, semenke
  • so
  • biber
  • za marinadu
  • ulje - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 2 supene kašike
  • biber - 1 kašičica
  • korijander - 1/2 kašičice, mleveni
  • lovorov list - 1 komad, mleven
  • đumbir - 1/2 kašičice, u prahu
  • beli luk - 1/2 kašičice, u prahu
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Patku operite i ocedite od vode. Sastojke za marinadu pomešajte i patku lepo natrljajte spolja i iznutra. Prebacite u kesu za pečenje i ostavite nekoliko sati na hladnom.

Bulgur prelijte sa malo hladne vode i ostavite sa strane.

Iznutrice, zajedno sa vratom (podeljenim na dva dela) operite i prelijte u šerpi sa malo vode i prstohvatom soli. Kuvajte.

Vrat prebacite u kesu za pečenje u patku, a iznutrice potopite. Bujon od kuvanja ostavite za nadev.

U tiganju ugrejte ulje i u njemu prorpžite luk, dodajte pečurke, beli luk i iseckane iznutrice. Nakon dva-tri minuta uz neprestano mešanje dodajte bulgur, oceđen od vode. Nakon minut- dva dodajte po malo bujona dok bulgur doovljno ne nabubri.

Začinite korijanderom, solju i biberom i skinite sa vatre. Pospite iseckanim peršunom i strukom morača i promešajte.

Nadevom napunite patku i otvor učvrstite sa dve čačkalice za zube. Kesu za pečenje zavežite i izbušite čačkalicama za zube od od leša patke. Kesu sa patkom prebacite u pleh, patka treba da bude sa leđima na gore. U pleh sipajte vodu - oko 1 prst.

Prebacite u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni (180 stepeni sa ventilatorom) i pecite oko 35 minuta. Nakon toga smanjite na 180 (160 sa ventilatorom i pecite još oko 2 sata.

Periodično proveravajte vodu u plehu i ako je potrebno dodajte . Poslednjih 30 minuta kesu sa patkom okrenite da se zapeče i sa druge strane i da dobije lepu boju.

Nakon što pečena patka bude gotova, ostavite 30 minuta da stoji u isključenoj rerni.

Patku u kesi servirajte odvojenu na komade, ukrašenu nadevom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: