Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Aromatična pogača s bosiljkom i ruzmarinom

Aromatična pogača s bosiljkom i ruzmarinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Aromatična pogača s bosiljkom i ruzmarinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
10
"Pokazaćemo vam kako da napravite najukusniju i najaromatičniju pogaču u samo sedam lakih koraka. Da li ste spremni?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + 50 grama za mešanje
  • maslac - 80 g
  • ulje - 2 kašike
  • sirće - 1 kašika
  • belo vino - 1 kašika
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • voda - 100 ml
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 25 g, svež ili 7 g, suvi - 1 kesica
  • soda - 1 prstohvat
  • bosiljak - 1 kašika, sušeni
  • ruzmarin - 1 kašičica, sušeni
  • čubar - pola kašičice
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 puna kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u zagrejanoj vodi s kašikom šećera i 1-2 kašike brašna. Pokrijte krpom i ostavite na toplom.

2. Prosejte brašno sa solju i napravite brazdu u koju ćete staviti mleko, sirće, vino, sodu, ulje, aromatične začine i jedno jaje plus belance drugog (žumance sačuvajte za mazanje).

Dodajte narasli kvasac i zamesite dok ne dobijete glatko testo, dodajući brašno, ako je neophdono, dok testo ne prestane da se lepi za prste. Mesite oko 10 minuta, nakon toga ga namažite s malo ulja i ostavite da naraste 1 sat u zagrejanoj rerni na 50 stepeni.

3. Pogači dajte oblik kakav želite. Ja sam podelila testo na dva dela i svaki deo na još 3-4 lopte, koje sam razvila u tanke kori i svaki namazala istopljenim maslacom i naređala jednu na drugu. Dva kruga od 3-4 kore sam izrezala na trouglove i svaki od njih uvila u kiflu od šireg ka užem delu.

Poređala sam u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje. Poslednji trougao možete da razvučete u fitilj i uvijete u puža, stavljajući ga u sredinu. Ostali oblici - kiflice nek budu poređane simetrično, da bude lepša pogača.

4. Ostavite da naraste još jednom na toplom 30-40 minuta.

5. Namažite naraslu pogaču s umućenim žumancem, koje smo sačuvali. Ukrasite semenkama po izboru ili pospite još bosiljka.

6. Pecite na 160 stepeni 30-40 minuta i ne zagrevajte rernu pre toga!

7. Gotovu pogaču namažite maslacem i pokrijte krpom na 10 minuta, a nakon toga je spremna za konzumaciju! Vredi truda i čekanja, jer je rezultat veoma mekan i aromatičan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: