Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Aromatična pogača sa parmezanom i sušenim paradajzom

Aromatična pogača sa parmezanom i sušenim paradajzom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Aromatična pogača sa parmezanom i sušenim paradajzom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 6
01/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Lomimo aromatičnu pogaču sa parmezanom i takva aroma se širi da ne želimo da pogledamo drugu hranu"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 450 g + 2 supene kašike
  • griz - 100 g
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 100 ml
  • voda - 100 ml
  • ulje - 100 ml
  • kvasac - 7 g, suvi
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • nadev
  • sušeni paradajz - 100 g (u maslinovom ulju)
  • maslinovo ulje - 2 - 3 supene kašike
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • parmezan - 50 g
  • kačkavalj - 150 g
  • bosiljak - nekoliko listova, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Blago zagrejte vodu i u njoj rastvorite kvasac i šećer.

Prosejte brašno, dodajte so i griz. Izmešajte i napravite udubljenje. Dodajte sve sastojke za testo i umesite meko testo. Stavite ga u posudu i pokrijte folijom. Ostavite da nadođe dok ne udvostruči svoju zapreminu, na otprilike 40 minuta.

Za to vreme pripremite nadev.

Stavite u blender sušeni paradajz, 1-2 čena belog luka, malo maslinovog ulja od paradajza i nekoliko listova svežeg bosiljka. Sve samelite u kratkim pulsacijama. Nemojte praviti nadev u gladak pire. Na kraju dodajte izrendani parmezan i izmešajte.

Na blago nabrašnjenoj radnoj površini razvijte testo u pravougaonu koru debljine 0. 5 cm. Namažite nadevom i izrendajte kačkavalj na krupno rende.

Nakon toga uvijte u rolat. Rasecite rolat na dva dela po dužini. Okrenite sa razrezom da bude na gore i ispletite. Sjedinite oba kraja kako bi se formirao krug.

Prebacite pogaču u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje. Ostavite da ponovo nadođe na 15-20 minuta, nakon čega pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30-35 minuta.

Veoma aromatična i vazdušasta pogača sa parmezanom i sušenim paradajzom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: