Način pripreme
Blago zagrejte vodu i u njoj rastvorite kvasac i šećer.
Prosejte brašno, dodajte so i griz. Izmešajte i napravite udubljenje. Dodajte sve sastojke za testo i umesite meko testo. Stavite ga u posudu i pokrijte folijom. Ostavite da nadođe dok ne udvostruči svoju zapreminu, na otprilike 40 minuta.
Za to vreme pripremite nadev.
Stavite u blender sušeni paradajz, 1-2 čena belog luka, malo maslinovog ulja od paradajza i nekoliko listova svežeg bosiljka. Sve samelite u kratkim pulsacijama. Nemojte praviti nadev u gladak pire. Na kraju dodajte izrendani parmezan i izmešajte.
Na blago nabrašnjenoj radnoj površini razvijte testo u pravougaonu koru debljine 0. 5 cm. Namažite nadevom i izrendajte kačkavalj na krupno rende.
Nakon toga uvijte u rolat. Rasecite rolat na dva dela po dužini. Okrenite sa razrezom da bude na gore i ispletite. Sjedinite oba kraja kako bi se formirao krug.
Prebacite pogaču u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje. Ostavite da ponovo nadođe na 15-20 minuta, nakon čega pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30-35 minuta.
Veoma aromatična i vazdušasta pogača sa parmezanom i sušenim paradajzom.
Prijatno!