Način pripreme
Sameljite svinjsko i goveđe meso u krupno mleveno meso. Možete da ga sameljete dva puta ukoliko više volite finiju teksturu.
Za začinjavanje kobasice lukanke pomešajte meso sa solju, šalitrom, ako je koristite, šećerom, crnim biberom, alevom paprikom, pimentom, kuminom, ruzmarinom, fino naseckanim, vinom i belim lukom. Dobro umesite dok se začini ravnomerno ne rasporede.
Pokrijte smesu i ostavite u frižideru na 24-48 sati da se dobro začini.
Punjenje: Namočite creva u toploj vodi, nakon čega ih gusto napunite začinjenim mlevenim mesom pazeći da ne ostaje vazduh. Zavežite krajeve koncem. Ako više volite najlonsku varijantu, punite na isti način.
Poređajte domaće kobasice lukanke između dve daske i pritisnite ih nečim teškim. Presujte ih 3-4 dana tako što ćete ih svaki dan okretati.
Okačite kobasice na provetreno i hladno mesto na temperaturi oko 10-15 stepeni sa vlažnošću od otprilike 70%. Proces sušenja traje 3-4 sedmice.
Kada kobasica postane tvrda, spremna je za sečenje i jelo. Dobija se veoma ukusno sušeno meze.
Ova domaća kobasica sa ruzmarinom će imati delikatnu aromu i dodaće kobasici unikatan ukus sličan sudžuku. Živeli i prijatno!