Način pripreme
1. Upržiti sitno naseckani luk i beli luk naseckan na kriške sa prstohvatom soli na tihoj vatri.
2. Dodati brašno i mešati dok se malo ne uprži.
3. Dodati belo vino i nastaviti sa mešanjem, dok se ne dobije redak sos. Ukoliko procenite da je malo gušći, dodajte još malo vina ili vode.
4. Dodati školjke i sačekati da se sve otvore, uz mešanje ili trešenje posude. Odmah nakon što se otvore školjke, skloniti ih sa vatre.
5. Servirati sa naseckanim peršunom po želji.
6. Ukoliko vidite školjku koja se nije otvorila, izbacite je, jer to znači da nije pogodna za konzumiranje. Žive i sveže školjke se otvaraju jako brzo.
Još jedan savet: Pre nego počnete sa pripremom, držite ih malo u slanoj vodi, da bi izbacile sav pesak, ukoliko ima u njima.
I jedan trik: Da Vam ne bi mirisale ruke nakon seckanja belog luka, prste držite pod tekućom vodom u dodiru sa nečim metalnim, npr. trljajući nož ili viljušku. Miris sa ruku odmah nestaje.
Nadam se da sam bila od koristi i da sam Vam dala jednu lepu ideju za jedno ukusno, prefinjeno predjelo sa mirisom mora!