Način pripreme
Školjke se četkom očiste od peska, izraslina po oklopu i algi. Ako postoje polomljene ili otvorene školjke, one se bacaju.
Prebacuju se u duboku posudu sa vodom, promešaju i čim se malo pokvase, ocede se i voda se baci.
Školjke proceđene od vode stavljaju se u šerpu na jaku vatru, dodaje se seckani beli luk i maslinovo ulje. Pokrijte lonac poklopcem i snažno protresite dok se sve školjke ne otvore, ali ne više od 4-5 minuta. Ako su ostale neotvorene školjke, one se odbacuju.
Alfredo sos: U istopljeni maslac u tiganju dodajte pavlaku, mešajte dok se smesa ne homogenizuje, pa dodajte žumanca i kuvajte još 2-3 minuta bez ključanja.
Dodajte sveže rendani parmezan, sitno narendanu koru limuna i svež sok od limuna po ukusu.
Školjke se prebacuju u duboki tanjir i preliju Alfredo sosom, a zatim obilno posipaju biberom.
Školjke sa Alfredo sosom su gotove.
Ako vam se dopada ovaj recept, isprobajte naše druge recepte za školjke u ljušturama, školjke sa belim vinom ili odlične školjke sa pirinčem.