Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Školjke sa sosom od pečuraka

Školjke sa sosom od pečuraka

Monika IvanovaMonika Ivanova
Šef kuhinje
140412k
Školjke sa sosom od pečuraka
Fotografije: Monika Ivanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
5
"Ukusne školjke sa aromatičnim sosom od pečuraka za jednu perfektnu letnju večeru"

Potrebni sastojci

  • školjke - 400 g
  • belo vino - 150 ml
  • maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • beli luk
  • so
  • mirođija
  • fiks za sos od pečuraka
* merne jedinice

Način pripreme

Koristite zamrznute i skuvane ili blanširane školjke. Ostavite ih da se odmrznu preko noći u frižideru. Operite ih i ubacite na 2 minuta u 400 ml vrele vode.

U međuvremenu, na ringlu stavite tiganj sa maslacem, maslinovim uljem i naseckanim belim lukom. Upržite beli luk sasvim malo i pazite, jer beli luk veoma brzo može da izgori.

Nakon maksimalno jednog minuta sipajte vino. Kada sos počne da ključa, dodajte školjke zajedno sa bujonom u kome su se kuvale, ali nemojte sipati kompletnu tečnost (bez obzira koliko su dobro oprane školjke, uvek ima šanse da u njih upadne neka prljavština, čak i tokom kuvanja).

Ostavite da se kuva još 3-4 minuta na slaboj vatri i dodajte fiks od pečuraka, soli po ukusu, ako fiks nije preslan i malo mirođije, naseckane na sitno.

Nakon minut-dva i sos od pečuraka počinje da se zgušnjava, isključite ringlu i sklonite tiganj.

Školjke sa sosom od pečuraka su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: