Način pripreme
Koristite zamrznute i skuvane ili blanširane školjke. Ostavite ih da se odmrznu preko noći u frižideru. Operite ih i ubacite na 2 minuta u 400 ml vrele vode.
U međuvremenu, na ringlu stavite tiganj sa maslacem, maslinovim uljem i naseckanim belim lukom. Upržite beli luk sasvim malo i pazite, jer beli luk veoma brzo može da izgori.
Nakon maksimalno jednog minuta sipajte vino. Kada sos počne da ključa, dodajte školjke zajedno sa bujonom u kome su se kuvale, ali nemojte sipati kompletnu tečnost (bez obzira koliko su dobro oprane školjke, uvek ima šanse da u njih upadne neka prljavština, čak i tokom kuvanja).
Ostavite da se kuva još 3-4 minuta na slaboj vatri i dodajte fiks od pečuraka, soli po ukusu, ako fiks nije preslan i malo mirođije, naseckane na sitno.
Nakon minut-dva i sos od pečuraka počinje da se zgušnjava, isključite ringlu i sklonite tiganj.
Školjke sa sosom od pečuraka su gotove.