Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Pačetina»Pečena patka»Patka na rešetki sa krompirom

Patka na rešetki sa krompirom

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
7519302
Patka na rešetki sa krompirom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
175 min.
Porcije
4
"Ovo je nesumljivo najukusnija patka koju smo probali do sad. Probajte i dajte svoju ocenu za sjajan recept"

Potrebni sastojci

  • patka - 1 komad, očišćena (oko 2 kg)
  • za mariniranje
  • ruzmarin - 1 kašika, iseckan
  • muskatni oraščić - četvrtina kašičice, mleveni
  • morska so - 1 kašičica
  • biber
  • kora pomorandže - narendana kora jedne pomorandže
  • sok od pomorandže - sok jedne pomorandže
  • majčina dušica - pola kašičice, suva
  • pomorandža - 1 komad, na parčiće
  • beli luk - 3 - 4 čena, iseckana
  • vino - 200 ml
  • garnirung
  • krompir - 1 - 1, 5 kg
  • začin za krompir
  • kurkuma
  • majčina dušica
  • so - po ukusu
  • ruzmarin - 1 - 2 kašike, izmrvljen
  • vino - 100 ml
  • voda - 150 ml
  • pomorandžin sok - sok od 1 pomorandže
  • pomorandža - parčići
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo s mariniranjem mesa. Svi začini se pomešaju i njima se namaže patka od spolja i iznutra. Pokrije se i ostavi u frižider na 24 sata. (Ja sam je stavla u plitku šerpu s poklopcem.)

Sledećeg dana pristupamo pečenju. Rerna se zagreje na 175 tepeni (bez ventilatora). Patka se stavi u rernu na srednji nivo, na rešetku, stomakom na gore.

Noge treba da su joj vezane, a krila ispod tela (zato što nisam uspela da ih vežem noge su joj bile previše iskošene), uzela sam iglu i konac i zašila sam ih. To se radi s ciljem da ne ispadaju začini i parčići pomorandže.

Krompiri se ljušte i seku na krupno. Stavljaju se u blago namazanu veliku posudu za pečenje (ja sam koristila veliki pleh od rerne) zajedno sa vinom, začinima, sokom od pomorandže i parčićima pomorandže - možete da izostavite natapanje krompira pomorandžom - mi volimo interesantne slatko-kisele ukuse, tako da smelo eksperimentišem. Posuda se stavi ispod patke - na taj način masnoća od patle će kapati u posudu s krompirom i daće mu poseban ukus.

Peče se oko dva sata ili dva i po sata. Nisam morala da pokrivam patku, ali ako je neophodno može da se koristi aluminijumska folija. Patka je gotova kad meso počne da se da se odvaja od kosti, a kad se probode curi bistar sok.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: