Patka sa pomorandžom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638812k161
Patka sa pomorandžom
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 5
05/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
6
"Bar jednom u životu treba da probate ovu čarobnu kombinaciju patke i pomorandže"

Potrebni sastojci

  • patka - 1 kom. / oko 2, 5 kg /
  • so - 1 kašika
  • kora pomarandže - 1 komad, narendana
  • pomorandže - 1 komad, velika, isečena na šestine
  • đumbir - 1/2 kašike, rendan
  • beli luk - 1 kašika, rendan
  • za glazuru
  • sok od pomorandže - 1 šolja
  • med - 1 kašika
  • smeđi šećer - 1 kašika
  • soja sos - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Patku dobro operite i osušite sa svih strana. Oštrim nožem napravite romboidne zareze na koži, ali pazite da ne zasečete meso, već samo kožicu. Izbušite viljuškom deo patke oko bataka, da bi iscurila masnoća tokom pečenja.

Utrljajte smesu od soli, đumbira i belog luka i spolja i iznutra. Stavite režnjeve pomorandže u stomačnu šupljinu patke. Vežite noge kanapom ili ubacite trticu u šupljinu. Ostavite pticu da se marinira najmanje jednu noć u frižideru.

Ugrejte rernu na 180 stepeni.

Za to vreme pripremite glazuru za patku. Pomešajte sok o pomorandže, med, šećer i soja sos. Stavite smesu da proključa i dodajte đumbir. Smanjite temperaturu i kuvajte dok ne dobijete srednje gust sirup, oko 10 minuta.

Pecite patku sa grudima na gore oko 1, 5 - 2 sata i pažljivo ukljanjajte masnoću iz posude na svakih 30 minuta. Premažite pečenu patku glazurom i pecite još oko 30 minuta (ukupno oko 2, 5 sata).

Ako glazura počne da gori, pokrijte pticu folijom. Patka je gotova, kada je temperatura najdebljeg dela bataka dostigla 75 stepeni.

Ostavite patku sa pomorandžom da odmori oko 10 minuta pre nego što je isečete na porcije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: