Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa maslinama i semenkama

Pogača sa maslinama i semenkama

Pogača sa maslinama i semenkama
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Toliko meka, toliko mirisna - nije pogača, nego pravo čudo"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 150 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • sveži kvasac - 25 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • brašno - oko 700 g
  • crne masline - 100 g, bez koštica
  • seme suncokreta - 3 supene kašike
  • susam - 1 supena kašika
  • za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • za premazivanje
  • maslac - 70 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte mlako mleko, stavite šećer i izlomljen kvasac. Promešajte i ostavite da se kvasac akivira.

U drugu posudu pomešajte so, prašak za pecivo i 7 supenih kašika brašna. U kvasac dodajte ulje, jaja i promešajte.

U tečne sastojke dodajte brašno, pomešano sa praškom za pecivo i promešajte dok se sastojci ne pomešaju.

Napravite udubljenje u preostalom brašnu i sipajte smesu. Počnite da mesite, dok ne dobijte glatko testo koje se ne lepi. Stavite testo u namazanu posudu i pokrjte. Sačekajte da se udvostruči.

Stavite testo na brašnom posutu radnu površinu i rukama oblikujte veliku pravougaonik. Namažite maslacem i pospite iseckanim maslinama. Uvijte u rolat i isecite po dužini na dva dela.

Uvijte, u oblik puža i stavite u namazan i brašnom posut pleh. Ja sam koristila široku i duboku šerpu. Pomešajte žumanca sa mlekom i namažite. Pospite semenkama i pokrijte folijom ili poklopcem.

Ostavite ponovo da narasta. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Od ovog testa možete pripremiti razne vrste doručaka, i kod njih nije potrebno da narastaju drugi put.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: