Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Integralna pogača sa semenkama

Integralna pogača sa semenkama

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Integralna pogača sa semenkama
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Hrskava korica i meka sredina sa aromom domaćeg pečenog hleba, probajte"

Potrebni sastojci

  • ulje - 50 ml
  • mak - 1 šaka
  • laneno seme - 20 g
  • susam - 10 g
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • kurkuma - 1 kašičica
  • kvasac - 11 g
  • žumance - 1 komad
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašika
  • sveže mleko - 250 ml
  • voda - 30 ml
  • kiselo mleko - 100 g
  • brašno - 300 g
  • integralno brašno - 400 g
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojte 100 g od belog brašna, a ostatak i integralnog prosejte. Napravite udubljenje i stavite i njega jaje, suvi kvasac, šećer, so, ulje, kiselo mleko i semenke lana.

Zagrejte mleko do telesne temperature i dodajte ga u brašno, i pažljivo počinite da mestite sve sastojke. Mesite oko petnaestak minuta, dok ne dobijete glatko i elastično testo, pokrijte krpom i ostavite sat vremena da udvostruči svoj obim.

U posudu stavite odvojeno brašno zajedno s kurkumom, soli, alevom paprikom, vodom i 2 kašike ulja. Zamesite testo koje će se od začina obojiti u narandžasto. Ako je neophodno, dodajte još malo brašna, treba da se dobije obojeno testo s kojim ćemo napraviti dekoraciju. Odvojte sa strane.

Nakon što testo naraste ponovo ga premesite i podelite na 8 jednakih delova. Odvojte jedan deo, a preostalih sedam formirajte u lopte. Uzimte duboku posudu za pečenje prečnika 28 cm, namažite je masnoćom i stavite jednu od lopti u sredinu, ostale lopte stavite oko sredine ostavljajući prostor između njih.

Osmu lopticu razvijte u okruglu koru, uzmite malu čašu ili kalup i izrežite krugove. Napravite ružice od njih, uzimajući po tri kruga i rađajući ih na stolu jedan do drugog blago ih uvijajući. Nakon toga počnite s jednog dela da uvijate u rolat, nakon čega isečete na dva dela po sredini. Tako se dobijaju dve ružice.

Od obojenog testa napravite rešetku za dekoraciju i manje loptice. Od ostataka napravite manje loptice, koje postavljate na rastojanju između velikih u posudi, do njih stavite obojenu lopticu u ružicu.

Uzmite nožić i na svakoj od velikih lopti napravite razrez odozgo sasvim blago, kao da štipate, tako da se otvori testo. Tamo stavite po jednu obojenu lopticu, a na sredinu stavite rešetku. Ostavite pokriveno da naraste 30 minuta, namažite umućenim žumancem, pospite semenkama i stavite u rernu. Pecite na 170 stepeni 50-60 minuta.

Beleška: Oblikovanje pogače je samo primer, možete da pustite mašti na volju u da dekorišete po sopstvenoj ideji. Korišćenje dve vrste brašna dozvoljava da testo bude mekše i vazdušastije. Ako koristite samo integralno neće moći da naraste i pogača će biti vlažna i zbijena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: