Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Zapečena jela»Zapečeno jelo sa ćufticama i sočnim povrćem

Zapečeno jelo sa ćufticama i sočnim povrćem

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
14535764
Zapečeno jelo sa ćufticama i sočnim povrćem8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Ko može da odbije, kada ga u tanjiru čeka sočna porcija ćuftica i povrća"

Potrebni sastojci

  • za ćuftice
  • mleveno meso - 500 g, mešavina
  • prezle - 1 šoljica
  • sveže mleko - 1 šoljica
  • crni luk - 1 glavica
  • zelena paprika - 1 komad
  • jaja - 1 komada
  • biber
  • peršun - 1/2 veza, svež
  • kačkavalj - naseckan na kockice
  • povrće
  • patlidžan - 2 komada, tanki i dugački
  • tikvice - 3 komada
  • paradajz - 4 komada
  • crni luk - 2 glavice
  • mladi beli luk - 1 veza
  • univerzalni začin - 1 kašičica
  • kačkavalj - 150 g za posipanje
  • aleva paprika
  • maslinovo ulje
  • za mlečni sos sa belim lukom
  • kiselo mleko - 5 kašika
  • majonez - 1 kašika
  • pesto - 1 kašičica
  • senf - 1 kašičica
  • beli luk u prahu - 1 kašičica
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite ćuftice. Nasecite luk i papriku na veoma sitno, a u prezle dodajte sveže mleko. Umesite mleveno meso sa prezlama, lukom i paprikom i dodajte jaje. Začinite biberom i svežim peršunom. Od smese napravite ćuftice u obliku lopti, a u sredinu stavite kockicu kačkavalja. Ostavite na hladnom mestu, dok pripremite povrće.

Nasecite plavi patlidžan, tikvice i paradajz na kolutove. Patlidžan stavite u posoljenu hladnu vodu da otpusti gorčinu. Izvadite plavi patlidžan iz vode, operite ga i osušite. Luk naseckajte na rebarca, a mladi beli luk na sitno.

U nauljenu tepsiju počnite sa ređanjem jela. Poređajte ćuftice u krug, a između stavljajte redom povrće - plavi patlidžan, paradajz, tikvicu i luk dok ne potrošite namirnice.

Pospite naseckanim belim lukom. Jelo začinite vegetom, prelijte maslinovim uljem, prekrijte tepsiju aluminijumskom folijom i pecite u rerni 45 minuta. Skinite foliju i dopecite još 15 minuta.

Na kraju, pospite rendanim kačkavaljem i alevom paprikom, pa vratite u rernu dok se kačkavalj ne istopi.

Pripremite mlečni sos sa belim lukom. Promešajte kiselo mleko, majonez, pesto i senf. Dodajte so, beli luk i promešajte.

Ukrasite i poslužite zapečeno jelo sa svežim peršunom i mlečnim sosom sa belim lukom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: