Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa komadićima čokolade u kalupu za kuglof

Kolač sa komadićima čokolade u kalupu za kuglof

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Kolač sa komadićima čokolade u kalupu za kuglof
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Želite nešto slatko? Pogledajte ovaj mekani domaći kolač sa crnom čokoladom i bademima"

Potrebni sastojci

  • brašno - 3 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • kakao - 1 kašika
  • kiselo mleko - 150 g
  • voda - 120 ml tople
  • crna čokolada - 100 g
  • bademi - 30 g usitnjenih
  • jaja - 4 kom.
  • prašak za pecivo - 10 g
  • soda bikarbona - 5 g
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Sodu rastvoriti u kiselom mleku. U posudi umutiti jaja sa šećerom u krem, dodati polako maslinovo ulje, a nakon toga i mleko, uz neprestano mućenje mikserom.

Brašno prosejati sa praškom za pecivo i dodati u smesu od jaja, u malim količinama, a između brašna dodavati vruću vodu. Mešati drvenom kašikom, dok smesa ne postane homogena. Smesu podeliti u dve posude, a u jednoj dodati prosejan kakao i mešati dok se ne sjedni sa smesom.

Malo nauljiti kalup za kuglof i posuti ga brašnom. Prvo dodati belu smesu, pa odozgo, bez mešanja, dodati smesu sa kakaom. Čokoladu izlomiti na veće komade i pažljivo spustiti preko smese od kakaoa, pa posuti usitnjenim bademima.

Komade čokolade ne pipati ni u kom slučaju, ne pritiskati ih u smesu, da ne bi pali na dno. Rernu zagrejati na 170 stepeni i pažljivo staviti kolač u nju, pa peći oko 40 minuta, dok čačkalica kojom proveravate kolač ne bude suva. Gotov kolač ostaviti da se malo ohladi i nakon toga ga izvaditi iz kalupa, a po želji posuti šećerom u prahu.

Napomena: Preporučujem da u ovom receptu koristite kvalitetnu crnu čokoladu sa 70% kakaoa, jer se ona sporije topi i tako će komadi ostati celi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: