Način pripreme
Sodu rastvoriti u kiselom mleku. U posudi umutiti jaja sa šećerom u krem, dodati polako maslinovo ulje, a nakon toga i mleko, uz neprestano mućenje mikserom.
Brašno prosejati sa praškom za pecivo i dodati u smesu od jaja, u malim količinama, a između brašna dodavati vruću vodu. Mešati drvenom kašikom, dok smesa ne postane homogena. Smesu podeliti u dve posude, a u jednoj dodati prosejan kakao i mešati dok se ne sjedni sa smesom.
Malo nauljiti kalup za kuglof i posuti ga brašnom. Prvo dodati belu smesu, pa odozgo, bez mešanja, dodati smesu sa kakaom. Čokoladu izlomiti na veće komade i pažljivo spustiti preko smese od kakaoa, pa posuti usitnjenim bademima.
Komade čokolade ne pipati ni u kom slučaju, ne pritiskati ih u smesu, da ne bi pali na dno. Rernu zagrejati na 170 stepeni i pažljivo staviti kolač u nju, pa peći oko 40 minuta, dok čačkalica kojom proveravate kolač ne bude suva. Gotov kolač ostaviti da se malo ohladi i nakon toga ga izvaditi iz kalupa, a po želji posuti šećerom u prahu.
Napomena: Preporučujem da u ovom receptu koristite kvalitetnu crnu čokoladu sa 70% kakaoa, jer se ona sporije topi i tako će komadi ostati celi.