Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Kolač od jabuke»Japanska torta od jabuka sa karamel prelivom

Japanska torta od jabuka sa karamel prelivom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Japanska torta od jabuka sa karamel prelivom
Fotografije: marcheva14
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Precizan recept za jedan raskošan azijski dezert koji želite da zapišete"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 400 g (1 velika i 1 srednja jabuka - Greni Smit)
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 70 g
  • sveže mleko - 100 ml, sobna temperatura
  • maslac - 20 g, istopljen
  • brašno - 80 g, belo
  • prašak za pecivo - četvrtina kašičice
  • bademi - 3 šake (sirovi, iseckani po dužini)
  • cimet - 1 prstohvat
  • so - 1 prstohvat
  • preliv
  • šećer - 70 g
  • maslac - 30 g
  • pavlaka - 100 ml, visoki procenat
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 165 stepeni; Kalup za tortu s papirom - 26/13 cm

Jabuke se oljušte i očiste od semenki. Iseku se na kriške i potapaju u posudu s vodom i sokom od limuna. Ostavljaju se sa strane.

Jaja i šećer se umute dok ne pobele. Dodaje se istopljen maslac, mleko, so, cimet i brašno s praškom za pecivo kroz cediljku. Promeša se špatulom. Jabuke se iscede od vode i dodaju se pažljivo da se ne polome.

Promeša se pažjivo, jer posuda lako može da se prevrne. Kašikom se prvo izvade jabuke i stavljaju se u kalup za tortu, a odzgo se prelije s ostatkom smese. Posipa se obilno s iseckanim bademima.

Peče se na 165-170 stepeni oko 40-45 minuta ili dok čačkalica ne postane suva.

Preliv:

U posudu se sipa šećer i ostavi da se istopi dos se ne dobije svetao karamel na umerenoj vatri, skoro na slaboj ringli.

Dodaje se maslac uz neprekidno mešanje dok se potpuno ne istopi. Sipa se pavlaka i meša se, pazeći da ne pokipi zbog vrele i visoke temperature. Ohladi se i preliva se torta.

Beleška: Od istopljenog karamela pre dodavanja maslaca i pavlake, napravila sam i figure od karamela, one su tamnije boje, da bi se dobio kontrast.

Ako ostane od karamela, on se čuva u suvoj teglici, drži se u frižideru i može da se koristi dosta dugo, u roku od nekoliko meseci. Pre nego što se stavi na neki kolač zagreje se na vodenoj pai, da se opusti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: