Način pripreme
Patrlidžan tarama - kavijar od patlidžana, so, sveže jaje, limun, šećer, beli luk...
Patlidžan operemo, osušimo, ne ljuštimo ga nego pečemo celog na roštilju, okrećemo periodično za vreme pečenja da se ravnomerno ispeče.Pečeni patlidžan stavljamo u plastičnu kesu ili u posudu sa poklopcem dok se potpuno ne ohladi.
Nakon što se ohladi oljuštimo i stavljamo u đevđir da se ocedi sok. Za to vreme ulje propržimo u odgovarajućoj posudi. Ostavljamo sa strane dok se potpuno ne ohladi.
Patlidžan isečemo ili izgnječimo gnječilicom za krompir, ne pasiramo da ne dobijemo pire.
U posudi pomešamo prerženo ulje, celo sveže jaje, sok od jednog limuna, so po ukusu, prstohvat šećera. Promešamo žicom ili viljuškom dok ne dobijemo homogenu smesu.
Na kraju dodajemo izgnječeni beli luk i po želji sitno iseckanu ljutu papriku i crne masline, odvojene od koštice i isečene. U posudu dodajemo i patlidžan i sve lepo promešamo. Posutu pokrivamo i stavljamo u frižider na hladno sat vremena da se začini.
Predjelo serviramo ukrašeno listićima sveže mente.