Način pripreme
Rerna - 200 stepeni
Pleh pokriven papirom za pečenje
Radite bez miksera.
1. U posudu sipajte brašno, dodajte suvi kvasac, šećer i sa strane so i maslinovo ulje. Dodajte toplu vodu i umesite testo, koje ostavite da naraste oko 45-50 minuta.
2. Pileće meso skuvajte, ohladite i iskidajte na konce. Ostavite ga sa strane.
3. Pripremite Marinaru. U šerpu sa maslinovim uljem sipajte paradajz, origano, so, biber, beli luk, nasečen na listiće. Kada provri, dodajte vino. Ostavite da se krčka na umerenoj vatri oko 20 do 30 minuta uz povremeno mešanje. Skinite sa vatre i dodajte poleće meso, iskidano na konce i parmezan, narendan na sitno. Promešajte.
4. Gotovo naraslo testo izvadite na brašnom posutu radnu površinu i razvucite ga na veličinu pleha 30/30 cm. Na sredinu testa sipajte pileće meso sa Marinarom, odozgo postavite na krugove nasečenu mocarelu, obilno pospite parmezanom i stavite listove bosiljka. Nožem sa strane isecite testo na trake do polovine, a gornju stranu preklopite preko nadeva. Trake upletite kao mrežu, da preklope nadev. Prebacite testo u pleh, pokriven papirom za pečenje, premažite ga umućenim jajetom ili samo maslinovim uljem, pospite ga parmezanom i susamom.
Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.
Beleška: Pile Stromboli veoma liči na Kalcone. Osim sa piletinom, možete ga pripremiti i sa ćuretinom, prethodno skuvanom. Možete koristiti i gotovo testo.
Korišćen je celi paradajz iz konzerve, zbog toga što ima malo vode i u osnovi je paradajz sos. Pre kuvanja samleven je u blenderu.
Nije korišćeno jaje za premazivanje, već samo maslinovo ulje.