Način pripreme
Umesite testo za picu tako što istopite kvasac i med u delu blago tople vode. Pospite sa malo brašna i ostavite na otprilike 15 minuta da nadođe. Prosejte brašno sa solju.
Napravite udubljenje i u njega sipajte nadošli kvasac, ulje i ostalu vodu. Umesite meko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Posudu namažite uljem i stavite testo u nju. Pokrijte krpom i ostavite na otprilike sat vremena da udvostruči svoju zapreminu.
Napravite paradajz sos, tako što isečete luk i beli luk sitno. Zagrejte ulje u tiganju na ringli na umerenoj temperaturi. Propržite luk i beli luk na otprilike 3 minute dok ne omekša i dodajte paradajz u kockicama. Začinite origanom, bosiljkom, šećerom i solju. Izmešajte, smanjite jačinu vatre i ostavite sos da se krčka otprilike 20 minuta dok se ne redukuje. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu naseckajte tikvicu, paprike i šargarepu na sitne kockice. Naseckajte pečurke i masline na tanke kriškice.
Zagrejte ulje u tiganju na ringli na umerenoj temperaturi. Propržite naseckane šargarepe, paprike i tikvice na otprilike 10 minuta. Dodajte pečurke i dobro izmešajte. Kuvajte još otprilike 10 minuta periodično mešajući. Skinite sa vatre i dodajte masline. Ostavite da se ohladi.
Podelite testo za zatvorenu picu na dva jednaka dela. Razvijte jedan deo u tanku koru na nabrašnjenoj površini u oblik pravougaonika. Namažite paradajz sosom i odozgo pospite polovinom nadeva od povrća.
Ravnomerno rasporedite. Uvijte u rolat i ostavit eu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ponovoite sa drugim delom testa. Ostavite da ponovo nadođe na otprilike 20 minuta.
Ispecite vegetarijansku picu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C na otprilike 40 minuta.
Neizostavno probajte posnu picu Stromboli .