Način pripreme
Dve tikvice, srednje veličine - oko 700-800 g se operu i neoljuštene se izrendaju na krupniji deo rendeta. Izdinstajte ih u 3-4 supene kašike ulja, dok ne omekšaju ili oko 10 minuta.
Paradajz se oljušti i iseče na sitne kockice i zajedno sa kačkavaljem, takođe isečenim na kockice, mrvljrnim sirom, pomeša sa tikvicama.
Posipa se začinama - iseckanim peršunom i mirođijom, pospe se sa malo soli i sipa se u vatrostalnu činiju, namazanu grudvicom kravljeg masalca. Stavlja se u ugrejanu rernu na 200 stepeni da se peče pola sata.
Za to vreme možemo napraviti svetlu zaprški. U maloj šerpi sa malo ulja se proprži dve supene kašike brašna, i meša se dok se ne dobije zlatna boja. Preliva se velikom čašom hladmog mleka.
Ponovo se meša neprestano da se ne stvore grudvice, ostavlja se na vatri da se malo zgusne, nakon toga se skida. Beli sos se posipa solju i mlevenim biberom.
Dodaju se dva umućena jaja. Sa dobijenom smesom se preliva jelo i ponovo se vraća u rernu da se zapršja zapeče.
Servira se sa kašikom kiselog mleka i salatom po izboru.