Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa trešnjama i prelivom od pavlake

Kolač sa trešnjama i prelivom od pavlake

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Kolač sa trešnjama i prelivom od pavlake
Fotografije: Daniela Ruseva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
9
"Odmah da se doda u odeljak Najomiljeniji voćni kolači"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 8 kašika
  • maslac - 125 g
  • brašno - 12 kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10 g)
  • vanila - 1 kapsula
  • kakao - 1 kašika
  • trešnje - 40 komada
  • za preliv
  • kisela pavlaka - 250 g
  • mlečni krem - 100 g, prirodan (za mazanje)
  • šećer u prahu - 3 kašike
  • jaja - 1 komad
  • prirodni skrob - 1 kašika
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se izvade koštice opranih trešanja.

Jaja i šećer se umute mikserom dok ne pobele. Maslac se istopi skoro da postane tečan i postepeno se dodaje u jaja, a nakon toga i prosejano brašno zajedno sa praškom za pecivo. Dodaje se vanila i meša se dok se ne dobije glatko gusto testo.

Kvadratna posuda za pečenje stranica 24x24 cm se postavi papirom za pečenje, tako da se deo papira ostavi da štrči sa strane i na gore, jer se kora naduje.

Od smese za kolač se uzima kašika po kašika i sipaju se jedna do druge kao gomilice na malom rastojanju jedna od druge. Ostavi se malo smese koja se oboji jednom kašikom kakaa i promeša se.

Braon smesa se rasporedi na nekoliko mesta do svetlog testa. Poređaju se trešnje otvorom na gore. Stavi se u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni. Peče se 10-12 minuta.

Za to vreme ćemo napraviti preliv. Pavlaka i krem se promešaju s šećerom u prahu i dodaje se jaje, skrob i vanila. Ovom smesom se prelije zapečen kolač i vraćamo ga ponovo u rernu. Peče se dok ne bude gotovo još oko 30 minuta.

Pažljivo se izvadi iz posude i odstrani se papir. Ostavi se da se ohladi na rešetki. Ohlađen kolač se posipa šećerom u prahu i iseče se na 12 kvadratnih parčića.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: