Način pripreme
Istopimo maslac na ringli, lagano mešajući. Nakon što provri, prestajemo da mešamo i smanjimo jačinu šporeta. Kuvamo dok ne ispari surutka.
U posudu, u kojoj ćemo peći baklavu, sipamo 1 kašiku masnoće.
Na nju ređamo tri kore i na njih raspodelimo 2 kašike masnoće.
Tako nastavimo da ređamo polovinu kora.
Na njih sipamo odmah orahe samlevene u blenderu, nakon čega ih blago pritiskamo.
Nastavimo s ređanjem ostalih kora, dok nakon svake tri sipamo 2 kašike masnoće.
Nakon što ih naređamo, na njih sipamo ostatak masnoće, raspoređujući je po celoj baklavi.
Sečemo baklavu na tračice, koje sečemo poprečno, da se dobiju mali pravougaonici, razmere 3 sa 4 cm.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta dok ne porumeni.
Ispečenu baklavu izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi 10 minuta.
U odvojenu posudu sipamo vodu i u nju dodamo šećer, stavljamo na vatru i mešamo dok se ne istopi.
Nakon što sirup provri dodajemo mu isceđen sok od polovine limuna i ostavimo da vri 5 minuta.
Gotovim sirupom zalivamo baklavu kašiku po kašiku.
Prelivenu baklavu pokrijemo većom posudom i ostavimo da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći.
Serviramo posutu usitnjenim pistaćima po svakom parčetu.