Način pripreme
Svinjska mast treba da bude na sobnoj temperaturi. Jaja umutite u posudi, dodajte šećer i nastavite da mutite viljuškom. U kiselo mleko stavite sodu i promešajte. Kada se aktivira, dodajte sve u posudu. U 1 šolju brašna stavite prašak za pecivo i promešajte. Dodajte brašno u smesu u promešajte kašikom.
Postepeno dodajte još brašna dok ne dobijete lepljivo gusto testo. Kada više ne možete da mešate kašikom i kada testo počne da se odvaja od zidova posude, rukama umesite testo uz dodavanje malo brašna. Količina brašna treba da bude dovoljna da se napravi gusto, lepljivo i meko testo. Testo ne treba da bude za razvlačenje.
Nauljite ruke i od testa pravite jednake loptice, koje ređajte u pleh pokriven papirom za pečenje. Svaku lopticu pospite sa malo šećera. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Rerna mora da bude ugrejana i onda će gurabije narasti i biti vazdušaste. Prilikom pečenja neka će pući, ali biće veoma ukusne.
Od ove količine dobija se 30-34 gurabija. Prijatno!