Brioš – Brioshes iz moje kuhinje

Toni AleksovToni AleksovDžedaj19112
06/07/2017
"Svaka domaćica koja drži do sebe, treba da bar jednom u životu pripremi brioš, a uz pomoć ovog recepta, ta misija je izvodljiva "
Priprema35 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno60 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 719
  • Pregledi tokom meseca20
  • Pregledi tokom sedmice10
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 250 ml, na sobnoj temperaturi
  • kvasac - 7 g, suvi, brzo aktivni
  • brašno - 530 g, meko
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 75 g, na sobnoj temperaturi, nasečen na kockice
  • so - 1/4 kašičice
  • kora od limuna
  • šećer sa cimetom - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Radi se samo mikserom. Za pečenje - kalup za mafine.

U toplom mleku rastvorite kvasac i sačekajte da se formiraju mali mehurići po krajevima. Sipajte kvasac u posudu miksera, dodajte prethodno lagano umućena jaja i koru od limuna. Promešajte špatulom. Dodajte prosejano brašno, šećer i so.

Pustite mikser na spore obrtaje 3-4 minuta, dok se sastojci ne sjedine. Bez zaustavljanja miksera, dodajte postepeno komadiće maslaca i povećajte brzinu miksera na srednje. Mutite oko 5-6 minuta, dok se maslac ne sjedini sa testom i dok testo ne počne da se mota oko mešalica. Testo treba da bude gusta, glatka i lepljiva masa.

Prebacite testo u duboku posudu, pokrijte ga folijom i ostavite u frižider preko noći.

Sutradan, izvadite testo i stavite ga na brašnom posutu radnu površinu i podelite ga na dva dela. Svaki deo lagano premesite. Dok mesite jedan deo, drugi vratite u frižider. Testo se veoma lako obrađuje dok je hladno, a ako počne da se lepi, vraća se u frižider na kratko.

Brioše pravite na sledeći način: Uzmite loptu testa veličine kajsije, trljajte je dlanovima, tako da jedan kraj istanjite, a na drugom kraju ostavite malu lopticu. Stavite testo na radnu površinu, napravite rupu prstom u velikoj loptici, provucite tanji deo kroz rupu odozdo i zatim napravite okrugli oblik testa. Postavite testo u papirne kalupe, a zatim u kalupe za mafine. Premažite ih žumancem i ostavite ih da narastu ponovo oko 30 minuta. Pre pečenja, ponovo ih premažite žumancem, pospite ih obilno šećerom sa ukusom cimeta ili krupnim šećerom i pecite ih na 170-180 stepeni oko 25-30 minuta do zlatne boje.

Napomena: Tradicionalno brioši imaju i nadev, ali možete ga staviti po ukusu. Za jaču aromu možete dodati neki ekstrakt sa vašim omiljenim ukusom.

Brioš liči na Uskršnji kolač, ali je testo mnogo vazdušastije i veoma ukusno.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar