Slani đevreci

Toni AleksovToni AleksovPočetnik
06/07/2017
"Ovakve đevreke bi jeli svakog dana za doručak, ne samo za praznični "
Priprema20 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno40 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano978
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 620 g
  • kvasac - 30 g, svež ili 8 g suvi
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 80 g, istopljen
  • sveže mleko - 150 ml, na sobnoj temperaturi
  • kiselo mleko - 150 ml, na sobnoj temperaturi
  • susam - za posipanje i krupna so
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Možete raditi mikserom. Potreban vam je ravan pleh prekriven papirom za pečenje. Rerna – 180 stepeni. Peče se oko 20 minuta.

Ako koristite sveži kvasac, treba da se prethodno aktivira sa 1 kašikom šećera, pola kašike brašna i malo toplog svežeg mleka. Ostavite ga da se aktivira. Ako koristite suvi kvasac, nije potrebna prethodna priprema kvasca.

U prosejano brašno, so, umućeno jaje, kiselo mleko, istopljeni maslac dodajte kvasac i umesite testo. Ostavite testo da naraste i udvostruši zapreminu u posudi koju ste nauljili sa malo maslinovog ulja ili ulja i sve umotajte providnom folijom. Testo treba da raste na sobnoj temperaturi.

Naraslo testo podelite na 12 jednakih lopti i od svake lopte napravite fitilj – ne previše tanak. Uzmite 2 konopca i umotajte ih, a krajeve spojite u krug. Poređajte ih na papir za pečenje i ostavite ih 20 minuta da ponovo narastu.

Đevreke premažite jajetom, pospite susamom i krupnom solju. Pecite na 180 stepeni doj lepo ne porimene.

Napomena: Ovi đevreci se po pravilu pripremaju u vreme Uskrsa, a u sredinu svakog se stavi sveže jaje i tako se peku. Naravno, zato što su stvarno dobri, možete ih pripremati tokom cele godine, sa jajem ili bez njega.

Radite mikserom i sve namirnice možete staviti zajedno, a mesite testo dok se ne odlepi od zidova posude. testo treba da bude meko, prijatno na dodir i elastično. Kada radite sa testom, nemojte sipati brašno na radnu površinu, kako se ne bi isušilo.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar