Način pripreme
Možete raditi mikserom. Potreban vam je ravan pleh prekriven papirom za pečenje. Rerna – 180 stepeni. Peče se oko 20 minuta.
Ako koristite sveži kvasac, treba da se prethodno aktivira sa 1 kašikom šećera, pola kašike brašna i malo toplog svežeg mleka. Ostavite ga da se aktivira. Ako koristite suvi kvasac, nije potrebna prethodna priprema kvasca.
U prosejano brašno, so, umućeno jaje, kiselo mleko, istopljeni maslac dodajte kvasac i umesite testo. Ostavite testo da naraste i udvostruši zapreminu u posudi koju ste nauljili sa malo maslinovog ulja ili ulja i sve umotajte providnom folijom. Testo treba da raste na sobnoj temperaturi.
Naraslo testo podelite na 12 jednakih lopti i od svake lopte napravite fitilj – ne previše tanak. Uzmite 2 konopca i umotajte ih, a krajeve spojite u krug. Poređajte ih na papir za pečenje i ostavite ih 20 minuta da ponovo narastu.
Đevreke premažite jajetom, pospite susamom i krupnom solju. Pecite na 180 stepeni doj lepo ne porimene.
Napomena: Ovi đevreci se po pravilu pripremaju u vreme Uskrsa, a u sredinu svakog se stavi sveže jaje i tako se peku. Naravno, zato što su stvarno dobri, možete ih pripremati tokom cele godine, sa jajem ili bez njega.
Radite mikserom i sve namirnice možete staviti zajedno, a mesite testo dok se ne odlepi od zidova posude. testo treba da bude meko, prijatno na dodir i elastično. Kada radite sa testom, nemojte sipati brašno na radnu površinu, kako se ne bi isušilo.