Način pripreme
Aktivirajte kvasac u 100 ml toplog mleka sa šećerom i ostavite da odstoji.
Sipajte kvasac u prosejano brašno, dodajte preostalo sveže mleko, so, ulje i umesite srednje meko testo. Pokrijte folijom i ostavite da naraste 30-40 minuta.
Rolat od kačkavalja nasecite na kolutove, kolutove na štapiće, a njih na kockice. Testo podelite na dva dela, svaki deo napravite fitilje i nasecite ih na jednake delove. Svaki deo spljeskajte kao pogačicu i u sredinu postavite kockicu rolata od kačkavalja i onda skupite krajeve i napravite loptu.
Poređajte pogačice u nauljeni pleh, pospite ih izmrvljenim sirom i ostavite ih da narastu još 20 minuta. Pripremite pastu od istopljenog maslaca, dodajte prezle, so i vodu i sve umešajte u kašicu. Četkom premažite pažljivo svaku loptu bez pritiskanja.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni do lepe zlatne boje. Đakonija sa hrskavom koricom i fantastičnim ukusom!