Način pripreme
U posudu sa kiselim mlekom stavljamo 1 kašičicu sode bikarbone i promešamo. Ostavljamo da se aktivira i da počne da raste. Prosejemo brašno u veliki pleh. Za pogače nam treba oko 700 g brašna i još malo za mešenje.
Umutimo dva jajeta u posudu. Unutra stavljamo šećer i so. Posle dodajemo mleko sa sodom i promešamo. Sitan sir od kačkavalja stavljamo poslednji.
Šakom stavljamo od brašna i mešamo, ne sipamo odjednom. Ponovo stavljamo brašno i tako dok više ne možemo da mešamo kašikom.
Posipamo sa malo brašna radnu površinu i prebacujemo testo. Zamesimo meko i vazdušasto testo. Kada ga priiskamo treba da se vraća.
Ostavljamo da odstoji gotovo testo oko 15 minuta. Delimo ga na 4 dela i razvučemo na koru oklagijom. Sečemo pogačice nožem na romboide ili pravoufaonike. Sipamo ulje ili domaću svinjsku mast utiganj i ostavljamo da se ugreje na vatri.
Pržimo u ugrejanom ulju u tiganju. Okrećemo sa obe strane. Jedemo dok su još tople!