Način pripreme
Sakupljene puževe stavite u dobro vezanu kesu, koju ste izbušili na nekoliko mesta, kako bi puževi disali i ostavite ih preko noći da se isčiste od stomačnih sadržaja. Nakon toga ih sipajte u sudoperu i operite ih veoma dobro.
U duboku šerpu sipajte oko 4 l vode. Kada voda provri, dodajte 1 kašičicu soli i 1 kašičicu sode bikarbone i sipajte puževe. Ne poklapajte šerpu, jer će se stvoriti velika količina pene, koju skidajte rešetkom, dok ne prestane da se stvara.
Nakon toga, vodu prilijte, a puževe operite. U šerpu ulijte čistu vodu i vratite puževe. Dodajte začine - 1-2 lista lovora, 2-3 smrvljena zrna pimenta. Kada voda ponovo provri, smanjite vatru i ostavite puževe oko sat i po da se kuvaju na slaboj vatri.
Ocedite puževe i ohladite ih.
Kada su puževi ohlađeni izvadite meso iz oklopa. Uz pomoć viljuške, ubodite mesnati deo i pažljivo ga izvadite. Puž je podeljen na dva dela - jedan deo je mišić, kojim se puž kreće (on se jede), a drugo je sistem za varenje. Tamo, gde je crevo spojeno za telo, isecite i bacite crevo.
Jestivi deo dobro operite dobro hladnom vodom. Od ove količine ćete dobiti otprilike 300 g puževa za jelo.
Dobro je da pripremite sve namirnice, jer će zeleniš veoma brzo da se istopi, a i puževi su spremni za jelo, tako da će vam priprema oduzeti ne više od 10 minuta.
Beli luk nasecite na trakice. Luk i peršun na sitno. Spanać naseckajte na tanke trake.
U tiganj stavite maslac da se istopi. Dodajte beli luk u ugrejano ulje. Promešajte. Kada dobije zlatnu boju i osetite miris, stavite mladi luk i promešajte. Nakon nekoliko minuta dodajte i spanać. Ponovo promešajte. Dodajte sos od nara, oko 1 kašičice.
Još nekoliko minuta i dodajte puževe. Pospite đumbir u prahu i ruj. Lagano promešajte.
Sipajte vino i ostavite na tihoj vatri da se krčka. Promešajte povremeno. Nakon nekoliko minuta, kada se sos zgusne, isključite vatru, dodajte sok od limuna i promešajte.