Puževi sa mladim lukom

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
1990
2
06/07/2017
"Kada je reč o puževima, nema sredine - ili se u njih zaljubite, ili niste probali naš recept sa puževima i mladim lukom "
Priprema120 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno130 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano605
  • Pregledi tokom meseca9
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • puževi - 1 kg, sa ljuskama
  • lovorov list - 2 - 3 lista
  • piment - 2 - 3 zrna
  • so - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • maslac - 100 g
  • mladi luk - 4 - 5 strukova
  • spanać - 1 šolja, naseckan
  • peršun - 1/2 veze
  • beli luk - 10 čena
  • belo vino - 50 ml
  • sos od nara
  • ruj (sumak)
  • đumbir u prahu
  • sok od limuna - sok od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Sakupljene puževe stavite u dobro vezanu kesu, koju ste izbušili na nekoliko mesta, kako bi puževi disali i ostavite ih preko noći da se isčiste od stomačnih sadržaja. Nakon toga ih sipajte u sudoperu i operite ih veoma dobro.

U duboku šerpu sipajte oko 4 l vode. Kada voda provri, dodajte 1 kašičicu soli i 1 kašičicu sode bikarbone i sipajte puževe. Ne poklapajte šerpu, jer će se stvoriti velika količina pene, koju skidajte rešetkom, dok ne prestane da se stvara.

Nakon toga, vodu prilijte, a puževe operite. U šerpu ulijte čistu vodu i vratite puževe. Dodajte začine - 1-2 lista lovora, 2-3 smrvljena zrna pimenta. Kada voda ponovo provri, smanjite vatru i ostavite puževe oko sat i po da se kuvaju na slaboj vatri.

Ocedite puževe i ohladite ih.

Kada su puževi ohlađeni izvadite meso iz oklopa. Uz pomoć viljuške, ubodite mesnati deo i pažljivo ga izvadite. Puž je podeljen na dva dela - jedan deo je mišić, kojim se puž kreće (on se jede), a drugo je sistem za varenje. Tamo, gde je crevo spojeno za telo, isecite i bacite crevo.

Jestivi deo dobro operite dobro hladnom vodom. Od ove količine ćete dobiti otprilike 300 g puževa za jelo.

Dobro je da pripremite sve namirnice, jer će zeleniš veoma brzo da se istopi, a i puževi su spremni za jelo, tako da će vam priprema oduzeti ne više od 10 minuta.

Beli luk nasecite na trakice. Luk i peršun na sitno. Spanać naseckajte na tanke trake.

U tiganj stavite maslac da se istopi. Dodajte beli luk u ugrejano ulje. Promešajte. Kada dobije zlatnu boju i osetite miris, stavite mladi luk i promešajte. Nakon nekoliko minuta dodajte i spanać. Ponovo promešajte. Dodajte sos od nara, oko 1 kašičice.

Još nekoliko minuta i dodajte puževe. Pospite đumbir u prahu i ruj. Lagano promešajte.

Sipajte vino i ostavite na tihoj vatri da se krčka. Promešajte povremeno. Nakon nekoliko minuta, kada se sos zgusne, isključite vatru, dodajte sok od limuna i promešajte.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar