Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Humus»Zdrav humus od tikvica i sremuša

Zdrav humus od tikvica i sremuša

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k135
Zdrav humus od tikvica i sremuša
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
04/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
6
"Jedno od najukusnijih i najuspešnijih predjela koje ćete nekad probati"

Potrebni sastojci

  • tikvica - 1 komad
  • sremuš - pola veze, svež (divlji beli luk)
  • tahini - 2 kašike
  • semenke bundeve - 100 g, sirove
  • zelene masline - 100 g
  • lešnik - 50 g, pečeni
  • rikota - 200 g
  • limun - sok od 1/2 limuna
  • beli luk - 1 čen, izgnječen
  • mirođija - pola vezice
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • so
  • Za dekoraciju
  • salata - list
  • krastavac
  • rotkvice
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo natopimo semenke bundeve u vodi tokom jednog dana i noći.

Operemo i osušimo zelene začine.

Tikvicu oljuštimo i isečemo na parčiće.

Masline odvojimo do koštica (preferiram sortu Kalamata, jer imaju zasićen slan ukus).

Pripremimo blender u u njega stavimo tikvicu, zelene aromatične začine, natopljene semenke tikve, čen belog luka, tajini i začinimo.

Miksujemo do homogene smese. Dodatno začinimo ako je neophodno.

Serviramo na zelenoj salati i dekorišemo.

Ovaj humus je pogodan kao dodatak različitim salatama, kao i za garnirung pečenoj ribi i mesu.

Namazan na hrskavim brusketima predstavlja ukusno zadovoljstvo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: