Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od Koprive»Čorba od koprive i sremuša sa ovčijim sirom

Čorba od koprive i sremuša sa ovčijim sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Čorba od koprive i sremuša sa ovčijim sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
26/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Zdrava i ukusna supa od koprive"

Potrebni sastojci

  • kopriva - 150 g, očišćena
  • luk - 1 srednja glavica
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz - 1 komad
  • sremuš - otprilike 25 listova
  • sušeno povrće - 1 supena kašika
  • ovčiji sir - 150 g ili po ukusu
  • ulje - 70 ml
  • brašno - 2 supene kašike, s vrha
  • pirinač - 1 krupna šaka
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • žumance - 1 komad
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Opranu i očišćenu koprivu stavite u ključalu vodu na nekoliko minuta i nakon toga izvadite i sitno iseckajte. Vodu nemojte bacati, zato što ćemo iskoristiti za čorbu od koprive.

Luk iseckajte veoma sitno i propržite ga na ulju. Stavite beli luk i kratko izmešajte.

Kada luk postane svetle zlataste boje, stavite izrendani paradajz i čim voda iz njega ispari, dodajte brašno i kašičicu soli.

Mešajte otprilike minut, sipajte bujon od blanširanja koprive i lepo umutite metalnom žicom za mućenje da ne bi ostale grudvice.

Kada bujon počne da se zgušnjava, dodajte iseckanu koprivu i sitno iseckane listove sremuša (oni mogu da se dodaju i malo kasnije).

Stavite i sušeno povrće, malo izmrvljenog sira i još soli po ukusu. Kuvajte otprilike 30 minuta, a na polovini tog vremena dodate i pirinač. Nije potrebno da pirinač vri preterano dugo, s obzirom na to da će ionako nastaviti da bubri od toplote čak i da ste sklonili prolećnu čorbu sa vatre. Dosipajte vodu ili bujon do željene gustine.

Takođe, možete staviti i više sira, on se topi gotovo u potpunosti i sam ostavlja svoju aromu, i dodatno zgušnjava. Koristite dobar ovčiji sir!

Na kraju zalijte kiselim mlekom i žumancem i poslužite toplu supu od koprive posutu sa još izmrvljenog sira.

Prijatno sa mojom čorbom od koprive i sremuša sa ovčijim sirom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: