Način pripreme
Opranu i očišćenu koprivu stavite u ključalu vodu na nekoliko minuta i nakon toga izvadite i sitno iseckajte. Vodu nemojte bacati, zato što ćemo iskoristiti za čorbu od koprive.
Luk iseckajte veoma sitno i propržite ga na ulju. Stavite beli luk i kratko izmešajte.
Kada luk postane svetle zlataste boje, stavite izrendani paradajz i čim voda iz njega ispari, dodajte brašno i kašičicu soli.
Mešajte otprilike minut, sipajte bujon od blanširanja koprive i lepo umutite metalnom žicom za mućenje da ne bi ostale grudvice.
Kada bujon počne da se zgušnjava, dodajte iseckanu koprivu i sitno iseckane listove sremuša (oni mogu da se dodaju i malo kasnije).
Stavite i sušeno povrće, malo izmrvljenog sira i još soli po ukusu. Kuvajte otprilike 30 minuta, a na polovini tog vremena dodate i pirinač. Nije potrebno da pirinač vri preterano dugo, s obzirom na to da će ionako nastaviti da bubri od toplote čak i da ste sklonili prolećnu čorbu sa vatre. Dosipajte vodu ili bujon do željene gustine.
Takođe, možete staviti i više sira, on se topi gotovo u potpunosti i sam ostavlja svoju aromu, i dodatno zgušnjava. Koristite dobar ovčiji sir!
Na kraju zalijte kiselim mlekom i žumancem i poslužite toplu supu od koprive posutu sa još izmrvljenog sira.
Prijatno sa mojom čorbom od koprive i sremuša sa ovčijim sirom!