Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača sa spanaćem i crnim lukom

Fokača sa spanaćem i crnim lukom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Fokača sa spanaćem i crnim lukom5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"I dok smo na temi proleće - dozvolite nam da vam predstavimo Njeno veličanstvo fokaču sa spanaćem"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 400 g, belo
  • kvasac - 7 g, suv
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • sugar - 1 kašika
  • so - 1/2 kašičice
  • voda - 200 ml
  • za premazivanje fokače
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • bosiljak - 1/2 kašičice, suv
  • majčina dušica - 1/2 kašičice
  • origano - 1/2 kašičice
  • beli luk - 1/2 kašičice, suv
  • so
  • biber
  • za nadev
  • crni luk - 2 glavice
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • spanać - 200 g
  • masline - 10 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Umesite meko testo od brašna, suvog kvasca, vode, šećera, maslinovog ulja i soli. Stavite testo u posudu i premažite ga maslinovim uljem. Ostavite ga oko 1 sat na toplom mestu da naraste.

U međuvremenu, nasecite luk na rebarca i očistite spanać.

Ugrejte maslinovo ulje i u njemu ispržite na kratko luk. Dodajte spanać i domah sklonite sa vatre i dobro promešajte smesu.

Smesu za premazivanje fokače napravite u posebnoj posudi od maslinovog ulja, začinskog bilja i soli i bibera.

Razvucite naraslo testo u pleh, obložen papirom za pečenje. Ostavite ga da naraste još malo. Prstima napravite rupe u testu, pa premažite fokaču da se rupe ispune maslinovim uljem i začinima.

Iskoristite polovinu smese za premazivanje. Odozgo rasporedite spanać i luk, a masline stavite po krajevima fokače.

Pospite preostalom smesom za premazivanje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: