Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača sa maslinama i lukom

Fokača sa maslinama i lukom

Fokača sa maslinama i lukom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
1
"Nema bržeg puta do Italije, od ovog preko njihovih specijaliteta. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 3 šolje
  • suvi kvasac - 1 komad
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • voda - 250 ml mlaka
  • masline - 70 g
  • crveni luk - 1/2 komada
  • origano - za posipanje
  • maslinovo ulje - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipamo brašno, u sredino dodajemo kvasac, so, maslinovo ulje, vodu. Meša se viljuškom, da se dobije lopta, posle stavljamo na brašnom posutu radnu površinu i zamesimo meko testo.

Veliki pleh se namaže mašću, testo se oblikuje kao veliki pljosnat hleb. Prstima se prave rupice odozgo.

Masline se očiste od koštica i iseku na polumesec, luk se takođe iseče.

U rupice se stavi komad maslina, rasporedimo iseckan luk. Odozgo se četkom namaže maslinovo ulje i posipamo origanom.

Ostavljamo na 20-30 minuta na toplom da nadođe. Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 20-25 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: