Način pripreme
Pod mlayom hladne vode operite školjke i stavite ih u veliku posudu sa slanom vodom da odstoje oko 2 sata. Nakon toga, izbacite vodu, dobro isperite školjke i ocedite ih. Šafran pomešajte sa vrelom vodom.
Zagrejte maslinovo ulje u velikom, dubokom tiganju i prvo propržite luk, dok ne postane mekan i zlatast. Dodajte beli luk, nakon toga paradajz i mešajte oko 15 minuta. Na kraju dodajte šećer.
Za to vreme očistite škampe od ljuštura i očistite ih, ali ostavite repove.
U šafran dodajte alevu papriku, vodu i pirinač i promešajte sve u tiganju. Ostavite da smesa provri, nakon toga smanjite vatru i dodajte škampe, školjke i ribu, ali nemojte mešati. Ostavite da se krčka bez poklapanja i bez mešanja oko 20 minuta, ili dok pirinač ne omekša.
Pospite grašak i ostavite da se kuva još 3 minuta, da primi tečnost. Na kraju, skinite tiganj sa vatre da odstoji oko 10 minuta, pokriven. Začinite po ukusu i dodajte peršun. Za to vreme pripremite sos Ajoli, tako što sve navedene sastojke promešate dobro u posudi.
Poslužite paelju sa sosom.