Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Paelja»Paelja od morskih plodova sa sosem Ajoli

Paelja od morskih plodova sa sosem Ajoli

Teodora CekovaTeodora Cekova
Početnik
16921
Paelja od morskih plodova sa sosem Ajoli2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Aromatično, temperamentno, koloritno i veoma ukusno - paelja sa morskim plodovima je jelo koje nema potrebe reklamirati"

Potrebni sastojci

  • školjke - 500 g
  • šafran - 1/4 kašičice, u koncima
  • voda - 2 kašike, vrela
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • crni luk - 1 komad
  • beli luk - 4 čena
  • paradajz - 4 komada
  • šećer - 1 kašičica
  • škampi - 800 g
  • aleva paprika - 2 kašike, slatka
  • voda - 1 l
  • pirinač - 400 g
  • bela riba - 400 g, file
  • grašak - 120 g, smrznuti
  • peršun - 1/3 šolje, svež
  • za sos Ajoli
  • majonez - 300 g
  • sok od limuna - 2 kašike
  • beli luk - 2 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Pod mlayom hladne vode operite školjke i stavite ih u veliku posudu sa slanom vodom da odstoje oko 2 sata. Nakon toga, izbacite vodu, dobro isperite školjke i ocedite ih. Šafran pomešajte sa vrelom vodom.

Zagrejte maslinovo ulje u velikom, dubokom tiganju i prvo propržite luk, dok ne postane mekan i zlatast. Dodajte beli luk, nakon toga paradajz i mešajte oko 15 minuta. Na kraju dodajte šećer.

Za to vreme očistite škampe od ljuštura i očistite ih, ali ostavite repove.

U šafran dodajte alevu papriku, vodu i pirinač i promešajte sve u tiganju. Ostavite da smesa provri, nakon toga smanjite vatru i dodajte škampe, školjke i ribu, ali nemojte mešati. Ostavite da se krčka bez poklapanja i bez mešanja oko 20 minuta, ili dok pirinač ne omekša.

Pospite grašak i ostavite da se kuva još 3 minuta, da primi tečnost. Na kraju, skinite tiganj sa vatre da odstoji oko 10 minuta, pokriven. Začinite po ukusu i dodajte peršun. Za to vreme pripremite sos Ajoli, tako što sve navedene sastojke promešate dobro u posudi.

Poslužite paelju sa sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: