Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja Bolonjeze sa sosem od sireva

Lazanja Bolonjeze sa sosem od sireva

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k125
Lazanja Bolonjeze sa sosem od sireva
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
23/02/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Lazanja treba da bude toliko ukusna, kako bi je pesnici opisali kao hranu za dušu"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanje - 380 g, suve
  • mocarela - 250 g, isečena 2 sna tanke krugove
  • parmezan - 200 g
  • bosiljak - svež
  • za bolonjeze sos
  • mleveno meso - 600 g, mešano
  • slanina - 120 g
  • paradajz - 800 g iz konzerve
  • šalot - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad, krupnija
  • celer - 2 struka
  • teleći bujon - 2 šolje
  • belo vino - 1 šolja
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • muskantni oraščić - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • za sos od sireva
  • čedar - 200 g, veli
  • grijer - 100 g
  • maskarpone - 150 g
  • pavlaka - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Teško jelo sa eksplozijom ukusa i mirisa, zasluženo zadovoljstvo u svakom zalogaju.

Prvo pripremamo soseve. Za bolonjeze ugrevamo maslinovo ulje u tiganju, dodajemo u njega povrće isečeno na kockice /ili u blenderu/ - šalot, šargarepu, celer. Sotiramo dok ne omekša.

Dodajemo sitno iseckanu slaninu. Promešamo i nakon 4-5 minuta dodajemo mleveno meso, začinjeno solju i biberom. Mešamo neprestano dok mleveno meso ne porumeni. Sipamo za aromu 2-3 prstohvata izrendanog muskantnog oraščića i čašu belog vina.

Kad alkohol ispari dodajemo kutlaču po kutlaču od vrelog telećeg bujona. Mešamo neprestano dok smesa vri i tečnost ne ispari. Dodajemo paradajz, ostavljamo sos da se krčka na tihoj vatri dok se ne zgusne.

Za sos od sireva je potrebno da sitno izrendamo sireve. U tiganj sipamo pavlaku i u nju dodajemo čedar i grijer, ostavljamo da se rastope. Isključimo ringlu i pomešamo ih sa maskarponeom.

U šerpu sa vrelom vodom dodajemo 1 kašičicu soli i stavljamo listove lazanje na 3 minuta. Pripremamo ih prema uputstvu na pakovanju ili kuvamo da budu al dente.

Na dno odgovarajuće vatrostalne činije stavljamo tanak sloj bolonjeze sosa. Preko poređamo red kora. Preko njih sipamo 1/2 od sosa sa sirevima. Preko stavljamo tanke krugove mocarele. Posipamo obilno sitno iseckanim bosiljkom. Ponovo red lazanja, prelivamo testeninu bolonjeze sosom. Ponovo posipamo bosiljkom i rendanim parmezanom. Poslednji red kora zavšsavamo sosom od sireva. Obilno posipamo parmezanom.

Poklopcem poklopimo posudu sa lazanjom ili streč folijom. Stavljamo je u frižider na 3-4 sata.

Posle ostavljamo na sobnoj temperaturi i nakon se termički obrađuje.

Pečemo na 180 stepeni 50-55 minuta. Ostavljamol da odstoji 15 minuta pre serviranja.

Serviramo sa strukom bosiljka i posutu parmezanom. Ohlađeno belo ili crno vino je neizbežna kombinacija sa tradicionalnim italijanskim jelom koje se topi u ustima.

Prijatno i živeli!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: