bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Domaća torta Bela nedelja

Domaća torta Bela nedelja

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
682
371
Domaća torta Bela nedelja
Fotografije: Potrebitel#189459
1 / 3
26/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno100 min.
Porcije10
"Domaća torta, koja ne zaostaje po ukusu za onima iz poslastičara"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 7 komada
  • brašno - 7 kašika
  • šećer - 7 kašika
  • kakao - 1 kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10g)
  • za mlečni krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 200 g
  • brašno - 90 g
  • skrob - 30 g
  • maslac - 100 g
  • za krem od pavlake
  • pavlaka - 38% (500 ml)
  • šećer - 200 g
  • za grilijaš
  • šećer - 300 g
  • orasi - 100 - 150 g
  • maslac - za premazivanje
  • za sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 2 šolje
  • za beli preliv
  • tečna pavlaka - 40 ml
  • šećer - 100 g
  • maslac - 100 gr
  • čokolada - 100 g, bela
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite kremove, kako bi se ohladili dok pravite kore. Prvo napravite mlečni krem. U šerpu sipajte sveže mleko i ugrejte ga, a zatim dodajte šećer.

Nakon toga dodajte prethodno promešane brašno i skrob. Mešajte neprekidno dok ne dobijete krem. Skinite sa vatre i ostavite ga da se potpuno ohladi. Kada krem bude hladan, dodajte maslac i mikserom umutite dok ne dobijete vazdušast krem.

Grilijaš pravite na sledeći način: U kaserolu stavite šećer i orahe da se karamelizuju. Sipajte smesu u posudu premazanu uljem i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, skinite grilijaš i sameljite ga u blenderu.

Šećerni sirup napravite od vode i šećera, koje ostavite da se kuvaju oko 10 minuta.

Beli krem napravite tako što prvo ugrejte lagano pavlaku, dodajte šećer i maslac i na kraju izlomljenu čokoladu.

Za koru, prvo odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite u sneg, a žumanca umutite sa šećerom. U brašno stavite prašak za pecivo i promešajte.

Pažljivo dodajte sneg od belanaca u žumanca i promešajte. U ovu smesu dodajte brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Smesu sipajte u nauljenu tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Koru treba da ohladite i podelite na 3 dela.

Kada ste sve ovo pripremili, možete sklopiti tortu. Stavite prvu koru i prelijte je sirupom. Odozgo premažite mlečni krem i pospite grilijašem. Stavite drugu koru, ponovo prelijte sirupom, pa premažite kremom od pavlake i stavite grilijaš.

Stavite treću koru, prelijte sirupom i celu tortu premažite kremom od pavlake. Sa strane tortu ukrasite grilijašem, a odozgo napravite ružice uz pomoć šprica, a sredinu premažite belim čokoladnim kremom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: