Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Klasična baklava s orasima

Klasična baklava s orasima

Desi MarinovaDesi Marinova
Kuvar
5417207
Klasična baklava s orasima
Fotografije: Desislava Doncheva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Baklava je baklava, a od svih varijanti naše srce će ipak izabrati klasičnu jer je najukusnija"

Potrebni sastojci

  • kore - 400 g, gotove
  • orasi - 1 šolja
  • ulje - 150 ml
  • za sirup
  • voda - 800 ml
  • šećer - 500 g
  • vanila - 3 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Sameljemo orahe. Namažemo dno posude za pečnje masnoćom i stavljamo 1 koru, nakon toga je naprskamo s malo ulja i stavljamo drugu koru, tako ređamo dok ne dođemo do pola kora.

Po sredini rasporedimo ravnomerno mlevene orahe sa malo ulja. Nastavljamo da ređamo kore jedna na drugu sa masnoćom između njih.

Pečemo u slaboj rerni - 150 stepeni, dok ne porumeni. Nakon toga izvadimo posudu i ostavimo je da se ohladi. Nakon toga pripremamo sirup.

U šerpu sipamo vodu, šećer i tri paketića vanile. Promešamo ih i stavimo na ringlu. Voda treba da provri.

Nakon toga ringla se isključuje i sirup se ostavlja 2-3 minuta da se smiri. Preliva se već hladna baklava. Ostavlja se da odstoji 24 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: