Način pripreme
Oko 30 ml svežeg mleka blago zagrejemo i u njega sipamo kvasac i šećer i ostavljamo sa strane 10-15 minuta. Za to vreme pomešamo brašno, 2 kašika ulja, šećer, so, preostalo mleko i na kraju dodajemo smesu sa kvascem.
Zamesimo dobro (u zavisnosti od kvaliteta brašna može da bude potrebno ili malo vode ili još malo mleka, tako da bude glatko i relativno nelepljivo testo). Pokrivate posudu lažnom krpom i ostavljate na toplom da naraste sat vremena.
Kada testo naraste, prebacite ga u podmazanu posudu za pečenje i pritisnite ga prstima, tako da bude tanko i ravnomerno raspoređeno u posudi.
Namažite odzgo preostalom masnoćom i ponovo ostavite u rerni na 30 stepeni da raste bar još pola sata.
Pre nego što počnete pečenje, poređajte odozgo isečene i od koštica očišćene masline i pospite ruzmarinom. Fokača se peče na 190 stepeni oko 40 minuta ili dok ne bude gotova.