Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od oraha»Francuska seoska torta sa borovnicama

Francuska seoska torta sa borovnicama

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Francuska seoska torta sa borovnicama
Fotografije: Maria Gulekova
7 / 14
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Francuska seoska torta je divan povod da proslavite svoj rođendan, čak i ako je bio pre nekoliko meseci"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • šećer - 150 g
  • jaja - 1 komad
  • med - 3 supene kašike
  • sveže mleko - 200 ml
  • brašno - 400 g
  • soda - 2 kašičice
  • maslac - 50 g, rastopljen
  • za fil
  • vanila - 2 komada
  • kisela pavlaka - 1200 g
  • šećer - 12 supenih kašika
  • slatko od borovnica
  • orasi - mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kora: Jaja se umute sa šećerom. Kad se umute u njih se postepeno dodaju sveže mleko, med i soda. Maslac se rastopi i ohladi. Kad se maslac ohladi, dodaje se u jaja. Smesa se lepo umuti.

Nakon toga se presipa u šerpu. Kuva se na tihoj vatri. Kuva se oko 30 minuta uz neprestano mešanje. Smesa treba da dobije karamel boju. Smesa se skida sa vatre. Dok je još vrela u nju se dodaje brašno. Meša se kašikom.

Meša se dok se ne dobije testo. Teso se stavlja na brašnom posutu radnu površinu. Mesi se još malo. Dobijeno testo se deli na osam jednakih delova. Svaka lopta testa se razvlači na veoma tanku koru. Za tortu je potrebno 5 kora. Preostale 3 s možete koristiti za nešto drugo, ili napaviti višu tortu sa 8 kora.

Kad se razvuče kora, preko nje se stavlja obruč od kalupa za tortu i iseče. To se radi da bi sve kore bile iste veličine. Nakon toga prebacujem koru u pleh, obložen papirom za pečenje. Pečemo u ugrejanoj rerni na 170-180 stepeni 4-5 minuta. Isto se ponavlja i sa ostalim loptama testa.

Priprema fila: U posudi se umuti kisela pavlaka, šećer i vanila. Kad se kore ispeku i ohlade, mažu se filom i slatkom od borovnica. Slatko od borovnica možete staviti na svaku koru ili na svaku drugu. Odozgo posipamo mlevenim orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: