Način pripreme
U mlakoj vodi se rastvara kvasac sa prstohvatom šećera i delom brašna, treba da se dobije retka kaša, ostavlja se na toplom da nadođe. Za to vreme prosevamo brašno i pomešamo sa solju.
Kad kvasac bude gotov, dodajemo ga u brašno i zamesimo glatko testo. Ostavljamo da nadođe dok se ne udvostruči, ispod tople, vlažne krpme i na toplom mestu.
Kad testo bude gotovo, premesimo ga i podelimo na 4 jednaka dela. Svaki deo obikujemo u debeo fitilj i stavljamo u odgovarajući pleh, obložen papirom za pečenje.
Oštrim nožem se prave prorezi (oko 4-5), malo dijagonalno i na rastojanju od oko 2 cm. Nakon toga se posipa kukuruznim brašnom i ponovo ostavlja da nadođe, kad su skoro pa nadošli, uključujemo rernu na 180 stepeni (ja imam staru rernu, a one su jake, ali kao imate novu na 200 stepeni uključite).
Kad korica porumeni, proverite čačkalicom da li su gotovi i izvadite na rešetku da se ohlade.
Jedan stvarno ukusan hleb.