Način pripreme
Početi sa lubenicom. Naseći oko 5 šolja (ukupno oko 1 l) lubenice, i ukloniti seme. Staviti je u šerpu i posuti šećerom. Ostaviti je oko 30 minuta, da pusti sok.
U čašu hladne vode staviti dve kašike skroba, pa rastvoriti mešanjem. Šerpu sa lubenicom staviti na umerenu temperaturu, mešanjem dodati skrob, smanjiti temperaturu i mešati još 3 minuta.
Skloniti sa vatre, dodati vanilu, pažljivo promešati i ostaviti da se ohladi. U međuvremenu, rastvoriti dve kesice želatina u drugoj čaši sa hladnom vodom, i sačekati oko 30 minuta da nadođe.
Nakon toga, smesu zagrejati na pari, pa je ukloniti pre nego provri. Ostaviti da se ohladi.
Kada se smese sa lubenicom i želatinom ohlade, sjediniti ih uz pažljivo mešanje.
Smesu sipati u odgovarajući kalup za zamrzivanje (ja sam improvizovala sa pravougaonim plastičnim kutijama od kolača), i odmah ređati, uz blago pritiskanje u smesu kajsija, oljuštenih i nasečenih na polumesece i bobica borovnica.
Kada se voćni sladoled dovoljno ohladi, da bi se stavio u frižider je potrebno kalupe uviti u foliju i staviti ih u zamrzivač (poželjno je ostaviti ih makar nekoliko sati).
Sladoled izvaditi iz kalupa neposredno pre konzumacije, naseći ga na pravougle ili trougle, i staviti drvene štapiće za sladoled.
Zbog korišćenja želatina, sladoled ne postaje tvrdi led, već ima jako prijatnu teksturu. Upravo je zbog toga odlična kako za odrasle, tako i za malu decu, bez bojazni da će ih zaboleti grlo nakon konzumacije.