Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čizkejk»Čizkejk sa rikotom

Čizkejk sa rikotom

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
25168714
Čizkejk sa rikotom
Fotografije: Anonymous
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Da podignu ruku svi koji žele još jedno parče kolača s rikotom"

Potrebni sastojci

  • tečna pavlaka - 400 ml
  • rikota - 250 g
  • šećer - 150 g
  • limončelo liker - 2 kašike ili aroma po izboru (vanila, limun, rum)
  • jaja - 3 komada
  • za osnovu
  • keksi - 1 paket s maslacem (oko 150 g)
  • maslac - 125 g
  • lešnici - 50 g
  • garnirung
  • voćna varijanta
  • voće - po izboru
  • slatko - po izboru (borovnice)
  • čokoladna varijanta
  • čokolada za kuvanje - 100 g, prirodna
  • maslac - 20 g
  • puter od kikirikija
* merne jedinice

Način pripreme

Keks i lešnike sameljemo na sitno pomću multipraktika. Dodajemo istopljen maslac (125 g). Dobijene mrvice od maslaca stavljamo u kalup za torte, prethodno postavljen papirom i pritiskamo dobro.

Možemo da koristimo obrnutu stranu kašike da bolje zagladimo osnovu. Možete da formirate i blagu ivicu oko krajeva. Ove postoje dve varijante - da ostavite osnovu oko 30 minuta u zamrzivaču da se stegne maslac ili da zapečete na 5 do 8 minuta u umerenoj rerni.

Sam kolač ćemo peći na vodenoj pari, tako da kalup (da ne bi istekla smesa ili upala voda), uvijamo čvrsto u aluminijumsku foliju i stavljamo ga u veću posudu za pečenje. Nalivamo vodu do visine jednog prsta.

Jaja mutimo sa šećerom. Dodajemo ostale sastojke - pavlaku, rikotu i limončelo i ponovo mešamo.

Pažnja: Mešamo rukom pomoću žice ili veoma brzo mikserom dok ne dobijemo homogenu smesu za minimalno vreme, da ne bi ubacli mnogo vazduha u kolač. Tako on pri pečenju napukne.

Gotovu smesu izlivamo preko osnove i pečemo oko 45-50 minut na maksimalnoj temperaturi od 160-170 stepeni. Ostavljamo kolač da se ohladi u rerni da bi sprečili novo pucanje. Dobro je da odstoji u frižideru bar jednu noć. Garniramo svežim voćem i/ili slatkom po izboru ili čokoladnim topingom, koji pripremamo od rastopljene čokolade, maslaca i putera od kikirikija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: