Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Torta sa kremom od oraha i čokoladnim jagodama

Torta sa kremom od oraha i čokoladnim jagodama

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244995256
Torta sa kremom od oraha i čokoladnim jagodama
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 4
07/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
12
"Ovo nije jednostavno torta, već proizvod poslastičarskog umeća. A sada Vas izazivamo da ga i Vi pripremite"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 5 kom.
  • šećer - 6 kašika
  • brašno - 6 kašika
  • prašak za pecivo - 1 kom. (10 g)
  • kakao - 2 kašike
  • vanila - 1 kapsula
  • za sirup
  • voda - 250 ml
  • šećer - 5 kašika
  • konjak - 1 kašika ili rum
  • za prvi krem
  • kravlji maslac - 125 g
  • šećer u prahu - 4 kašike
  • mleveni orasi - 1 šolja
  • sveže mleko - 100 ml
  • vanila - 1 kesica
  • za drugi krem
  • sveže mleko - 600 ml
  • brašno - 5 kašika
  • šećer - 4 kašike
  • kravlji maslac - 70 g
  • margarin - 50 g
  • šećer u prahu - 1 kašika
  • vanila - 1 kesica (0.02 g)
  • za preliv
  • čokolada za kuvanje - 100 g
  • sveže mleko - 50 ml
  • ulje - 1 kašika
  • za ukras
  • bela čokolada - 50 g
  • jagode
* merne jedinice

Način pripreme

Za koru:

Mikserom umutiti jaja (poželjno je da su jaja stojala na sobnoj temperaturi) i šećer, dok smesa ne pobeli. Dodati brašno, prethodno prosejano sa praškom za pecivo. Nastaviti sa mućenjem na nižoj brzini, a pritom dodati kakao i vanilu.

U međuvremenu, zagrejati rernu na 180 stepeni. Kalup za tortu /26 cm/ prekriti papirom za pečenje. Sipati smesu i peći koru 20 minuta /ja sam pekla sa uključenim ventilatorom/.

Za prvi krem:

Umutiti maslac, koji je takođe stojao na sobnoj temperaturi, sa šećerom u prahu, dok smesa ne pobeli.

Zagrejati jednu šolju svežeg mleka u maloj šerpi. Kada provri, dodati mlevene orahe, isključiti ringlu, i ostaviti da se orasi nakisnu. Promešati, dodati jednu vanilu i ostaviti da se ohladi.

Za drugi krem:

Mikserom umutiti maslac, margarin i jednu do dve kašike šećera u prahu, dok smesa ne pobeli.

Brašno rastvoriti u malo svežeg mleka, a nakon toga postepeno dodati još pola od predviđene količine. Preostalo mleko staviti u posudu sa šećerom na ringlu, mešati i čim se šećer istopi, dodati rastvoreno brašno i vanilu. Neprestano mešati dok se ne dobije gust krem, koji se teško podiže. Ostaviti da se ohladi, a nakon toga ga sipati u maslac, kašiku po kašiku. Mešati sporo dok se ne dobije gladak krem.

Za sirup:

U maloj posudi zagrejati vodu, pa čim provri dodati šećer. Kuvati 2-3 minuta, dok se šećer ne rastopi, pa dodati konjak, ili rum /alkohol/.

Za preliv:

Preliv pripremiti neposredno pre prelivanja torte.

Čokoladu nalomiti na komadiće i rastopiti je na pari. Kada omekša, dodati sveže mleko i jednu kašiku ulja. Mešati dok se ne dobije gladak krem, i onda je preliv gotov.

Oblikovanje torte:

Ohlađenu koru staviti u posudu za tortu i ukloniti papir. Oko kore postaviti prsten /obruč/ od kalupa za tortu. Preliti vrućim sirupom. Preko njega naneti prvi krem, sa orasima, i poravnati kašikom. Zatim naneti drugi, mlečni krem, i ponovo poravnati kašikom.

Tortu staviti u frižider, da odstoji 2-3 sata.

Tortu preliti braon rastopljenom čokoladom na sledeći način: čokoladu sipati u sredinu i razvući je po periferiji, i ostaviti je se nepravilno sliva.

Dok torta stoji u frižideru, napraviti dekoraciju.

Jagode iste velične oprati i osušiti na ubrusu. Poređati ih na rešetku ili papri za pečenje.

Rastopiti belu čokoladu na pari i sipati je u mali levak, napravljen od papira za pečenje. Odseći mali deo sa vrha levka.

Išrpicati preko jagoda rastopljenu belu čokoladu, i ostaviti da se čokolada malo stegne.

Tortu ukrasiti čokoladnim jagodama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: